[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Biopic - Viquipèdia

Biopic

De Viquipèdia

Un biopic és un anglicisme (contracció de «biographical picture»), que es referix a una obra de cinema de ficció centrada en la biografia d'un personatge que ha existit realment. Els esdeveniments i l’ambient de la seva època estan normalment subordinats en el relat. El gènere s'ha fet popular particularment des dels anys 1980 gràcies als progressos de les tècniques que permeten la reconstrucció de paisatges i de zones urbanes d'època creïbles per a l'espectador.

Taula de continguts

[edita] Història, biografia o hagiografia

Un biopic relata normalment l'existència d'un personatge del passat, sense que sigui obligatori que es tracti d'una figura històrica d'importància. Com que es tracta d'una obra artística, hi ha camp lliure a la interpretació per part de l'actor encarregat del paper principal i per l'enfocament que hi dóna el director . Per contra, els directors inspirats per una causa es deixen anar freqüentment a l'excés invers, aquell de donar una imatge hagiografia, idealitzant el personatge. És el cas de la pel·lícula sobre Malcolm X, que va sortir una biografia apassionada del personatge, malgrat la complexitat del activisme dels anys 1970 als Estats Units. El gènere biopic està, d'altra banda, perfectament integrat al star system en la mesura que la tria, tant del personatge històric, com de l'actor que encarna el personatge és també un factor que condiciona les audiències.

[edita] Títols

El títol de la pel·lícula està escollit normalment prenent el del nom del personatge. Tanmateix, seria simplista afirmar què anar a veure un biopic és anar a veure una biografia: normalment es busca la intriga, seleccionant els moments més determinants de la seva vida, els que els han fet entrar en la Història en la majoria dels casos, la qual cosa permet el desenvolupament del clímax i de les característiques de les pel·lícules d’èxit : el desenvolupament de la dimensió humana del protagonista projectat sobre esdeveniments, que un resum biogràfic eclipsaria.

[edita] Algunes pel·lícules

La llista de Schindler, el biopic més valorat a IMDb
La llista de Schindler,
el biopic més valorat a IMDb

[edita] Enllaços externs