[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Berenice II - Viquipèdia

Berenice II

De Viquipèdia

Berenice II la gran (vers 270 aC-221 aC) fou reina d'Egipte.

Era filla de Magas de Cirene i la seva dona Arsinoe o Apama (Pausànies esmenta el nom com Apama però la dona de Magas portava en tot cas els dos noms si és que no s'havia casat dues vegades).

El 249 aC, poc després de la mort de Magas, la vídua va cridar al govern a un príncep macedoni, bastard de Demetri Poliorcetes i mig germà de Antígon Gònates, anomenat Demetri el guapo, amb qui Berenice es va casar; però el seu marit no va tardar en convertir-se en l'amant d'Apama. Berenice va dirigir una revolta (entre 255 i 250 aC), va entrar a l'habitació d'Apama i va matar a Demetri i la va intentar matar a ella, però la reina va sobreviure . D'aquest matrimoni no va tenir fills.

Llavors va assolir el poder i es va casar amb en Ptolemeu III Evergetes I a la mort del qual (222 aC) fou assassinada per ordre del seu fill Ptolemeu IV Filopàtor, segurament perquè volia ser associada al tron. El seu germà Magas també fou assassinat. El ministre Sosíbios va aconsellar els crims.

Va fundar la ciutat de Berenice, moderna Bengasi.

El cabell de Berenice, que la reina dedicava al temple de Zefirion pel retorn del seu marit sa i estalvi de Síria i desapareixia i del qual Conon de Samos va dir que va formar una constel·lació, va originar un poema cèlebre de Cal·límac. Realment una constel·lació fou batejada amb el nom de Coma Berenices (Cabell de Berenice).


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Berenice II