[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Benelux - Viquipèdia

Benelux

De Viquipèdia

El Benelux designa una regió formada per Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg. El terme Benelux és un acrònim provinent de la unió de les primeres síl·labes dels noms de cada país: Belgique/België/Belgien, Nederland i Luxembourg/Luxemburg (si bé en luxemburguès el país s'anomena 'Lëtzebuerg').

Benelux
Benelux

Fou inicialment concebuda com una unió econòmica i duanera: lliure circulació de béns al seu interior i taxes uniformes a aplicar a productes provinents de l'exterior. Actualment però el terme s'empra més enllà d'aquests àmbits. Històricament té un precedent en l'antic Regne dels Països Baixos posterior a la derrota de Napoleó, del qual s'independitzaren Bèlgica el 1830 i Luxemburg el 1890. Es començà a gestar a la dècada dels 30, si bé no fou fins al finals de la Segona Guerra Mundial que els governs a l'exili dels 3 països negociaren i acordaren els tractats monetari (Londres,octubre del 1943) i duaner (Londres, setembre del 1944) que en suposarien la creació. La Convenció del Benelux fou signada a l'Haia el març del 1947 i entrà en vigor l'1 de gener del 1948.

Fins la introducció de l'euro (2002) mai es donà una unió monetària dins del Benelux, si bé les vàlues del franc belga i el franc luxemburguès estaven lligades, de manera que ambdós fossin acceptats indistintament en ambdós països.

El 2004 els països formants acordaren un nou tractat referent a efectes policials i fronterers, pensat com un pas més enllà de l'Acord de Schengen.

Ocasionalment el terme Belux és emprat per referir-se només a Bèlgica i Luxemburg.


[edita] Enllaços externs