[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Benadir - Viquipèdia

Benadir

De Viquipèdia

Benadir (Banaadir en somali; en àrab بنادر‎ , Benadir) fou el nom d'un territori de l'actual Somàlia que fou administrat per una companyia privada i després constituït en colònia italiana format per la part sud de Somàlia fins al riu Juba. En l'actualitat s'ha constituït en regió dins la República de Somàlia : Banaadir. El nom deriva del persa Bandar (port)

[edita] Colònia italiana de Banaadir

La penetració italiana a la costa de Somàlia es va iniciar el 1886 per mitjà d'una companyia comercial que va arrendar un territori al Sultà d'Obbia, territori que fou anomenat Benadir. El territori abraçava entre els e graus de latitud nord i el riu Juba que feia frontera amb l'Àfrica Oriental Britànica administrada també per una companyia privada. El riu principal era el Ueli Xebeli (Wadi Shebeli) i les ciutats principals Muqdisho, Merka, Brava i Warseij. El sultà s'arrogava drets que no tenia sobre el territori, doncs al menys la part costera corresponia en sobirania al sultà de Zanzíbar que actuava per mitjà de poder locals vassalls.

Les activitat esclavistes de la companyia es van considerar inconvenients i Itàlia va decidir la seva penetració directa comprant els drets de la companyia (1888) i signant un tractat amb el sultà d'Obbia el desembre del 1888, que nominalment encara era vassall del sultà de Zanzíbar. En virtut del tractat, el Banaadir va passar a sobirania italiana i el sultà d'Obbia quedava sota protectorat italià. La companyia va traspassar el control el 3 d'agost de 1889.

Tot el territori va quedar sota l'autoritat d'un governador assistit per un secretari general. El 1892 es va establir el protectorat sobre els sultanats de Majertin i Gueladi que es va fer efectiu el maig del 1893. El 1895 els tractats de protectorat es van renovar. El sultanats foren administrat des la colònia. La capital es va establir a Muqdisho.

La colònia va canviar el seu nom el 16 de març de 1905 i es va transformar en la Somàlia Italiana, amb el districte d'administració directa de Banaadir, i els sultanats protegits de Gueladi, Obbia i Majertin.

[edita] Governadors

  • Vincenzo Filonardi, 3 d'agost de 1889 a 15 de maig de 1893 (governador) i despres comissionat fins el 1897.
  • Ernesto Dulio 1897 (comissionat)
  • Giorgio Sorrentino 1897-1898 (comissionat)
  • Emilio Dulio, 25 de maig de 1898 a 16 de març de 1905 (governador)

[edita] Vegeu també