[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Banaadir - Viquipèdia

Banaadir

De Viquipèdia

Banaadir (en somali; en àrab بنادر‎ , Benadir) es un regió dins la República de Somàlia. El nom deriva del persa Bandar (port)

[edita] Regió de Banaadir (Benadir)

El 13 de juliol de 1998 els lideres de diverses faccions (Husayn Muhammad Aydid, Ali Mahdi Muhammad, Uthman Hasan Ali, àlies Uthman Ato, i Muhammad Qanyareh Afrah) van establir un acord de 7 punts a Muqdisho en virtut del qual es va formar l'Alt Comitè per l'administració de Banaadir dirigit per dos presidents, Husayn Muhammad Aydid i Ali Mahdi Muhammad, i dos vicepresidents, Uthman Hasan Ali, àlies Uthman Ato, y Muhammad Qanyareh Afrah. L'Alt Comitè havia de vetllar pels interessos de la regió de Banaadir i decidiria sobre tots els afers regionals inclòs promulgant lleis i dictant ordres. La regió de Banaadir va prendre força legal des el 18 de juliol de 1998 i es van obrir el port i aeroport de Muqdisho.

Un nou acord l'agost del 2000 va establir un govern interí de transició que en teoria havia d'asolir el poder a la major part de Somàlia però que fou ineficaç. El 5 de juny del 2003 el president interí Abdiqasim Salad Hassan va veure com el senyor de la guerra Abdinur Ahmed Darman del United Somali Republic Party es feia amb el poder a part de Muqdisho i vers el sud, i va acabar renunciant el 14 d'octubre del 2004 quant un nou acord va proclamar president a Abdullahi Yusuf Ahmed del Front Democràtic de Salvació de Somàlia (fundat el 1981), que va romandre exiliat a Nairobi fins el 13 de juny de 1205 i després va entrar a Somàlia però es va haver d'establir a Jowhar el 26 de juliol de 2005 i a Baidoa (on els caps dels clans que havien fet l'acord del 2000 havien establert el seu govern) el 26 de febrer de 2006. El poder major al Banaadir va romandre en mans de Darman fins que el 5 de juny del 2006 la Unió de corts islàmiques va assolir el poder amb el Sheikh Sharif Ahmed i el 24 de juny de 2006 fou proclamat Sheikh Hassan Dahir Aweys, per les Corts islàmiques supremes de Somàlia, que havia substituir a la Unió de Corts islàmiques.

[edita] Vegeu també