[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Batalla de Dertosa - Viquipèdia

Batalla de Dertosa

De Viquipèdia

La batalla de Dertosa va tenir lloc a la primavera de l'any 215 adC, entre Asdrubal Barca i els germans Publi i Gneu Corneli Escipió, en les proximitats de Dertosa, al sud del riu Ebre.

Els romans, sota el comandament de Cneo Escipió, s'havien establert en la zona després de la seva victòria en la batalla de Cissa l'any 218 adC i l'expedició d'Asdrubal Barca per a expulsar-los havia acabat amb la derrota del contingent hispà de l'exèrcit cartaginès en la batalla del riu Ebre l'any 217 adC. Asdrubal va enviar una nova expedició l'any 215 adC, però la seva derrota en la batalla de Dertosa va impedir als cartaginesos enviar reforços a Hannibal en un moment clau de la guerra, i va permetre als romans guanyar la iniciativa a Hispània. Els germans Escipió van continuar amb la seva política de submissió de les tribus hispanes i saqueig de les possessions cartagineses i Asdrubal, en perdre gran part de la seva infanteria, va haver de reforçar-se amb l'exèrcit que estava preparat per a navegar en reforç d'Hannibal.

Gràcies a aquesta victòria, els germans Escipió van ajudar indirectament als seus compatriotes que lluitaven a Itàlia, evitant que la situació empitjorés més de com havia quedat després de la batalla de Cannas, alhora que milloraven la seva pròpia situació a Hispània.

Tàcticament, la batalla de Dertosa demostra els riscos que s'assumeixen a l'implementar una tàctica de tenalla.