[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Batalla de Ceret - Viquipèdia

Batalla de Ceret

De Viquipèdia

Batalla de Ceret
Guerra Gran
Data 20 d'abril de 1793
Localitat Ceret
Resultat Victòria espanyola
Batalla de Ceret (Catalunya 1716-1802)
Batalla de Ceret
Batalla de Ceret
Bàndols
República Francesa Regne d'Espanya
Comandants
Gautier Kerveguen Antonio Ricardos
Forces
1.500 infanteria
8 peces d'artilleria
3.000 infanteria
200 cavalleria
Baixes
400 morts i ferits
47 presoners
4 peces d'artilleria
19 morts i ferits
Batalla anterior Batalla posterior
Batalla del Mas Deu
Guerra Gran (1793-1795)
Ceret - Mas Deu - Parestortes - Trullars - El Voló
El Roure - Roses - Pontós

La batalla de Ceret va ser lluitada 20 d'abril de 1793, i va donar la victòria al general espanyol Antonio Ricardos contra l'exèrcit francès de Gautier Kerveguen, intentant aturar l'avanç a la ciutat de Perpinyà.

Taula de continguts

[edita] Antecedents

El govern espanyol va declarar la guerra contra la República Francesa el 17 d'abril de 1793 en resposta a l'execució de Lluís XVI de França i Maria Antonieta. L'exèrcit espanyol, sota el comandament del general Antonio Ricardos van envaïr el Rosselló per Sant Llorenç de Cerdans, amb uns 25.000 homes i un centenar de peces d'artilleria, ocupant la ciutat poc defensada d'Arles, i avançant cap a Perpinyà per la vall del riu Tec.

[edita] L'ordre de batalla

Gautier Kerveguen[1], a les ordres del general Matthieu La Houlière va disposar les tropes franceses en dos grups, el primer emboscat entre les oliveres a l'esquerra del camí i la muntanya, mentre que el segon formava entre Ceret i el pont del camí, amb l'artilleria

Ricardos va disposar les tropes en tres línies, la primera amb dos regiments i tres companyies, comandada per ell mateix, la segona per quatre companyies i la tercera amb dos regiments.

[edita] La Batalla

Ricardos va iniciar el combat amb l'atac per la dreta del flanc esquerra per part de la infanteria lleugera dels voluntaris de Catalunya i Tarragona amb trets de fusileria, que va ser resposta pels francesos assentats a les oliveres i per dos canons emplaçats davant del pont.

Seguidament, el Comte de la Unión va fer pendre dos canons apostats a la carretera d'Arles, fent fugir als francesos, i capturant aquestes peces i les del pont. Desbordats i presa l'artilleria, els francesos van fugir a el Voló.

[edita] Consequències

Aquesta batalla significa l'ocupació espanyola de la vall del riu Tec en la seva progressió per la presa de Perpinyà, el suicidi del general Matthieu La Houlière, que no va suportar la humiliació de la derrota, i que l'exèrcit francès dels Pirineus es separarés en dos, l'exèrcit dels pirineus occidentals, comandat pel general De Flers i l'exèrcit dels pirineus orientals, comandat pel general Joseph Servan.

[edita] Referències

  1. ingenieros del rey [1]