[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Basiri - Viquipèdia

Basiri

De Viquipèdia

Basiri és el sobrenom amb el que fou conegut el líder saharià Mohamed Sid Brahim Sid Embarec Basir, nascut a l'octubre de 1944 al nord del Sàhara. Després d'estudiar al Sàhara i el Marroc va cursar estudis universitaris al Caire i Damasc. Retornat al Marroc va fundar el diari Chumuu, que s'oposava a la reivindicació marroquina del Sàhara, havent de fugir a territori espanyol. El 1968 entra a Smara sense permís i va ésser detingut, però a petició de molts caps locals va ésser alliberat. A finals del 1969 s'assabentà del projecte secret de repartiment del Sàhara entre el Marroc i Mauritània.

El 12 de desembre de 1969 va fundar l'Organització d'Avantguarda per l'alliberament de Saguia el Hamra i Río de Oro, de la que fou secretari general el propi Basir.

En una manifestació al Aaiun el 17 de juny de 1970, al barri de Zemla, la policia va disparar i va causar victimes. Basiri va ésser detingut. L'última noticia que s'en té va ser el 17 de juliol quan estava a la presó provincial. Després ja no se'n va saber mai més res, i roman desaparegut.