[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Basilio Losada Castro - Viquipèdia

Basilio Losada Castro

De Viquipèdia

Basilio Losada Castro ( Láncara, Galícia 1930 ) és un traductor, crític literari i professor universitari gallec.

[edita] Biografia

Va néixer el 1930 al poble de Láncara, situat a la província de Lugo. Va estudiar filologia romànica i des de 1986 és catedràtic a la Universitat de Barcelona d'aquesta matèria així com catedràtic de filologia gallega i portuguesa.

Es va jubilar com a catedràtic l'any 2000, encara que segueix impartint classes en els programes de diverses universitats nord-americanes.

[edita] Obra literària

És autor de nombrosos estudis crítics sobre la literatura gallega, portuguesa i brasilera. Ha traduït 150 llibres en set llengües, d'autors com Jorge Amado, José Saramago, Rosalía de Castro o Pere Gimferrer, entre d'altres.

L'any 1991 va rebre el Premi Nacional de traducció, concedit pel Ministeri de Cultura, per Memorial do convento, de José Saramago. Així mateix l'any 1984 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi, concedida per la Generalitat de Catalunya, la Comenda da Ordem do Infante Dom Henrique, que atorga el govern portuguès; la Ordem do Cruzeiro do Sul, de Brasil; i la Medalla Castelao de la Junta de Galícia.

Als setanta anys va publicar el seu primer treball de ficció, la novel·la La pelegrina, ambientada a l'Edat mitjana, període en el qual és un gran expert.