[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Base de dades - Viquipèdia

Base de dades

De Viquipèdia

Una base de dades és un conjunt de dades relacionades entre si, que es poden consultar i que cal mantenir.

Exemples de bases de dades són el catàleg de llibres d'una biblioteca, el sistema de facturació d'una empresa o el sistema d'avaluació d'una institució escolar o simplement d'un professor.

És un concepte tan antic com la recollida d'informació d'un col·lectiu, una collita o una cultura. Però és amb els sistemes informàtics que aquest concepte agafa una nova dimensió.

Una base de dades forma part d'un sistema d'informació.

Els sistemes d'informació computats gestionen les bases de dades a través de programes informàtics anomenats sistemes de gestió de base de dades.

Perquè siguin útils les dades s'han de poder consultar, bé per pantalla, obtenir informes, o mitjançant altres sistemes informàtics.

També és necessari que tingui un manteniment que actualitzi les dades i corregeixi els errors detectats.

Una base de dades pot seguir un model de dades. El més comú és el model relacional de dades, encara que hi ha altres, com ara el model objectual de dades. El llenguatge més conegut per al model relacional de dades és el SQL.

Taula de continguts

[edita] Història

Les bases de dades tenen el seu origen en l'antiguitat, quan es recollia informació de collites o de censos (com ara, les collites dels sumeris o els censos romans), en els que les dades s'estructuraven en certa manera escrita. Des de l'aparició dels ordinadors, el concepte de base de dades, però, ha esta ja sempre lligat a la informàtica.

La paraula base de dades es va utilitzar per primer cop a principis dels anys 1960 i poc a poc s'ha anat integrant en la vida quotidiana com una paraula amb sentit més enllà de la informàtica. Els primers sistemes gestors de bases de dades es van desenvolupar als anys 1960. Fins aquesta època s'havien utilitzat majoritàriament per a guardar dades les targetes perforades i les cintes magnètiques. Durant els 60 dos models s'utilitzen durant aquesta primera època de les bases de dades: el model jeràrquic i el model de xarxa. CODASYL és un sistema basat en el model en xarxa i les idees de Charles Bachman i el IMS va ser desenvolupat per North American Rockwell (després absorbit per IBM)

El model de base de dades relacional (segurament el model més conegut i utilitzat en l'actualitat) va ser proposat per E. F. Codd al 1970. Codd criticava els models existents per confondre la descripció abstracta de la informació amb la descripció dels mecanismes físics d'accés. Durant molt de temps però, el model relacional només va ser un model acadèmic i els productes de CODASYL (com IDMS) i IMS eren utilitzats pels enginyers com a solucions que tenien en compte la tecnologia existent i en canvi el model relacional era un model molt més teòric.

Unes de les primeres implementacions de bases de dades relacionals van ser Ingres de Michael Stonebraker de la Universitat de California, Berkeley i el System R un projecte de IBM. Aquest dos prototips van ser anunciats al 1976. Els primers productes comercials no varen sortir fins a principis dels 80: Oracle i DB2. El primer sistema que va funcionar amb èxit en microcomputadors va ser dBASE per als sistemes operatius CP/M i PC-DOS/MS-DOS.

Durant els anys 1980 l'activitat de recerca en base de dades es va centrar en les bases de dades distribuïdes però aquests sistemes sempre han tingut un baix impacte en el mercat. Un altres concepte teòric relacionat amb les bases de dades és el Model de Dades Funcional, però a part d'algunes aplicacions específiques en genètica, biologia molecular o investigació del frau el terme no ha tingut gaire èxit.

Als anys 1990 la investigació en bases de dades va girar cap a les bases de dades orientades a objectes (OODB). Aquest tipus de bases de dades han tingut bastant èxit a l'hora de gestionar dades complexes en camps on les base de dades relacionals no poden treballar de forma eficient amb aquestes dades. Un exemple són les bases de dades espacials, repositoris de programari o repositoris multimèdia.

Als anys 1990 també cal destacar el boom de les bases de dades de programari lliure com MySQL o PostgreSQL.

Actualment, al segle XXI el que més en parla en el món de les bases de dades és de les bases de dades XML. Tal com va passar amb les bases de dades orientades a objectes han aparegut múltiples empreses d'aquest sector però la majoria de noves característiques de les bases de dades XML s'estan incorporant a les bases de dades relacionals del mercat.

[edita] Classificació de les bases de dades. Models d'implementació

Segons l'estructura de dades:

Segons la distribució de les dades:

  • Centralitzades: Totes les dades són en un mateix lloc
  • Distribuïdes: Les dades es reparteixen a diferents llocs.

[edita] Bases de dades

[edita] Vegeu també