[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bartomeu Melià i Lliteres - Viquipèdia

Bartomeu Melià i Lliteres

De Viquipèdia

Bartomeu Melià va néixer a Porreres l'any 1932.

Va ingressar a la Companyia de Jesús i arribà al Paraguai l’any 1954 i des de llavors es dedica a l’estudi de la llengua guaraní i la cultura paraguaiana. Ha portat a terme un gran nombre d'investigacions en etnohistòria i etnolingüística amb treballs de camp tant a Paraguai com al Brasil i a Bolívia. Ha conviscut amb els indígenes guaranís, kainganges i ena-wené-nawés. És doctor en Ciències Religioses per la Universitat d'Estrasburg (1969) i membre de la Societat d'Americanistes de París. És també president honorari del Centre d'Estudis Antropològics de la Universitat Catòlica a Asunción.

Publica regularment sobre llengua, etnografia i historia guaranís, així com assaigs i treballs sobre Paraguai. Ha estat director de la revista Acción d'Asunción durant dos períodes de la seva història (1969-75; 1993-99). És membre de la Comissió Nacional de Bilingüisme del Ministeri d'Educació i Culte de la República del Paraguai i treballa com a assessor del Programa d'Educació Bilingüe Intercultural del Teko Guaraní (Assemblea del Poble Guaraní de Bolívia) des del 1990.

D'entre les seves publicacions més recents, destaquen Elogio de la lengua guaraní; contextos para una educación bilingüe en el Paraguay (1995), El Paraguay inventado (1997), Pueblos indígenas en el Paraguay. Demografía histórica y análisis de los resultados del Censo Nacional de Población y Viviendas, 1992 (1997), Ñane ñe'fi paraguái: Paraguay bilingüe: Políticas lingüísticas y educación bilingüe (1997), Antonio Ruiz de Montoya, Vocabulario de la lengua guaraní (2000), Mil apellidos en Guaraní (2007).