[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Barcelona Universitari Club - Viquipèdia

Barcelona Universitari Club

De Viquipèdia

Nom oficial Barcelona Universitari Club
Any de fundació 1929
Estadi Estadi de la Foixarda
Dimensions  ? metres
Aforament  ? espectadors
Socis (2005)  ?
Samarreta Negre
Pantaló Negre
Imatge:EquipamentBUC.PNG
75è aniversari del BUC
75è aniversari del BUC

El BUC (Barcelona Universitari Club) és un històric club de rugbi barceloní fundat l'any 1929. L'any 2002 el club va signar un conveni de col·laboració amb la USAP de Perpinyà i és a partir d'aquell moment que l'equip es coneix com a USAP-Barcelona. La temporada 2005/06 l'equip debuta a la divisió d'honor, la màxima categoria estatal.

Taula de continguts

[edita] Història

[edita] Els inicis

L'any 1929 un grup de jugadors de diferents equips funden el Rugbi Club Universitari amb Ramon Eiximeno com a president de l'entitat. El seu primer partit es disputà el 25 de desembre del mateix any contra un altre històric del rugbi català, la UE Santboiana. L'any següent, l'equip s'incorpora al Campionat de Catalunya. L'any 1930 s'incorporen a la formació la major part de jugadors de la Unió Esportiva d'Estudiants Catòlics i el club canvia de nom per passar a anomenar-se Barcelona Universitari Club. El club es converteix en una societat esportiva multidisciplinària, on es practica des d'atletisme fins a boxa, tennis, hípica, etc. Amb la creació de la Universitat Autònoma Republicana de Barcelona, l'any 1931, el club passa a dependre del seu Patronat, essent el president el Sr. August Pi i Sunyer, aleshores president del Comitè Olímpic Espanyol. En aquest període s'organitzen diverses gires per l'estranger que donen prestigi al club. L'any 1934 s'inicia l'època daurada del club, que dura fins l'inici de la Guerra Civil espanyola. El BUC passa a ser l'Òrgan Oficial Esportiu de la Universitat Autònoma. L'any següent es converteix en l'òrgan representatiu de l'esport universitari a Barcelona i, per extensió, a Catalunya.

[edita] Post-guerra

Després del cruent període que suposen els anys de guerra, es tracta de reorganitzar el BUC, però l'oposició de les autoritats feixistes, representades pel Frente de Juventudes i el Sindicato de Estudiantes Universitarios (el SEU), fa que això no sigui possible. Aquestes entitats absorbeixen totes les seccions del club així com tots els mèrits i la seva documentació. A finals de la dècada següent, els antics jugadors fundadors encapçalats per Zarraluqui i Ciscar, inicien la gens fàcil labor d'anar aixecant el club. Significatius canvis caracteritzen aquest període: el BUC modifica la seva denominació per passar a anomenar-se Barcelona Unión Club. Es canvia el tradicional uniforme de color blanc, per uniformes totalment negres. En aquesta etapa el club limita les seves accions a la secció de rugbi, essent aquesta la única disciplina que s'hi practica actualment.

En el període que va dels anys 50 als 60, el BUC, amb Julio Zarraluqui com a president, es consolida tant en l'aspecte institucional com en l'esportiu. S'obtenen dos subcampionats de 2a Divisió Nacional i un campionat en la mateixa categoria. Es consoliden les visites a Catalunya de clubs estrangers, així com la participació de l'entitat en gires a l'estranger supera les de qualsevol equip de l'època, jugant per tota Europa, inclosos els països de l'Europa de l'Est. En aquest període es crea l'equip de veterans del club.

A finals dels 60 s'inaugura un local social situat a les immediacions del Port de Barcelona, que serveix per donar localització física al club. L'any 1971 s'inicia una nova etapa en la vida del club basat en el treball de base amb la intenció de crear un planter que nodreixi els equips sènior en un futur pròxim i es crea l'equip juvenil. Fou en aquest anys que mort Julio Zarraluqui, la presidència passa a mans de Kepa Uriarte, que prossegueix l'obra del seu antecessor i mestre.

[edita] La Transició

El BUC durant la L'evolució del club continua endavant, l'any 1979 es creen dues noves seccions, l'equip femení, que va tenir un breu període de dos anys i es comencen a fonamentar les bases del que serà l'Escola de Rugbi. Amb els canvis polítics del país consolidats, l'equip catalanitza el seu nom, per aviat retornar a adoptar el seu nom primer, Barcelona Universitari Club. Amb l'ascens a Divisió d'Honor, l'any 1987, s'inicia una època de consolidació a la màxima categoria, on es mantingué varies temporades i aconseguí un subcampionat de Copa del Rei. Les categories inferiors, a més, aconsegueixen diversos Campionats de Catalunya i torna a crear-se la secció femenina del club.

[edita] USAP-Barcelona

Amb la signatura, l'any 2002, d'un conveni de col·laboració amb la USAP de Perpinyà, el club agafa una nova embranzida, aconseguint l'any 2005 un nou ascens a Divisió d'Honor. Fruit d'aquest acord, el club pren el nom d'USAP-Barcelona i adopta els colors vermell i groc del club nord-català.

[edita] Enllaços externs