Uni?? Esportiva Santboiana
De Viquip??dia
Nom oficial | Uni?? Esportiva Santboiana |
Any de fundaci?? | 1921 |
Estadi | Estadi Baldiri Aleu |
Aforament | ~ 1.200 espectadors |
Socis (2005) | XXX |
Samarreta | Blava |
Pantalons | Blaus |
La Uni?? Esportiva Santboiana ??s un club de catal?? rugbi de la vila de Sant Boi de Llobregat. Actualment entre els tres equips s??niors, el femen??, el juvenil, el cadet, el de veterans i els quatre de l'escola de rugbi, el club supera les 300 llic??ncies.
Taula de continguts |
[edita] Hist??ria
Fou fundat el 1921 per Baldiri Aleu i Torres, i ??s el club deg?? del rugbi catal?? i de l'Estat espanyol.
[edita] Els primers anys
El seu fundador havia apr??s aquest esport mentre estudiava veterin??ria a la ciutat francesa de Tolosa de Llenguadoc. Un cop torn?? a Sant Boi es propos?? continuar jugant-hi, i per aix?? engresc?? a una colla d'amics. Es don?? la coincid??ncia de que al camp del RCD Espanyol, a Barcelona, es jug?? un partit a benefici de les v??ctimes de la Gran Guerra (1914-1918). Era el 21 de juny de 1921, i el partit enfront?? dos dels primers equips francesos: el Perpiny?? i el Narbona. Tots plegats presenciaren el partit i decidiren anar endavant amb el seu somni.
Aix?? nasqu?? la Uni?? Esportiva Santboiana, amb un objectiu fonamental que queda clarament pal??s a la seva acta fundacional, del juliol de 1921: "la pr??ctica i difusi?? de l'esport amateur, especialment el Rugbi".
Baldiri Aleu tingu?? un important col??laborador en la introducci?? del Rugbi a Catalunya, Michel Reynard Buisserin, qui pass?? la seva joventut entre Londres, Par??s i Barcelona. Gr??cies a la seva afici?? al Rugbi, vingu?? a viure a Sant Boi i, es convert?? en soci fundador, jugador i capit?? de la Santboiana. Membre de la Resist??ncia Francesa durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945).
Fou deportat pels nazis al camp de Buchenwald, on mor?? l'any 1944.
[edita] Economia
En l'aspecte administratiu i d'organitzaci?? del nou club, hi intervingu?? activament Antoni Garrigosa com a secretari i comptable. Els socis pagaven una quota mensual d'una pesseta, i els jugadors en pagaven dues, ja que feien una mena de guardiola per si prenien mal en els partits.
Des de l'any 1931 s'organitz?? un ball de m??scares per recaptar fons amb la mateixa finalitat. Aquell primer any s'obtingueren 280 pessetes. (Nota: El " Carnaval del Rugbi " encara se celebra avui en dia el primer dissabte... de la quaresma !!).
[edita] Primeres competicions
Amb la formaci?? d'altres equips de Rugbi a Catalunya, moltes com a seccions esportives de clubs que ja existien ???com ??s el cas el Club Nataci?? Athl??tic de Barcelona i del Futbol Club Barcelona??? s'iniciaren les primeres competicions de rugbi a Catalunya. La primera fou la Copa de la Real Sociedad de Carreras de Caballos, disputada i guanyada per la Santboiana a l'antic hip??drom de Barcelona ???situat a l'actual i degradat barri de Can Tunis??? l'any 1922, en un torneig de tots contra tots. Tamb?? era habitual que, quan arribaven equips anglesos o francesos al port de Barcelona, s'atansessin a Sant Boi per jugar a rugbi contra la santboiana.
[edita] La constituci?? de les Federacions
Al setembre de 1922 foren aprovats els estatuts de la Federaci?? Catalana de Rugbi pel Govern Civil de Barcelona, amb Baldiri Aleu com a president, i tot seguit s'inici?? el campionat de Catalunya. L'any seg??ent es cre?? la Federaci?? Espanyola i les competicions a nivell estatal.
En aquesta primera ??poca el primer equip de la entitat va guanyar dos cops la Copa d'Espanya, en les temporades 1930-31 i 1932-33, i el campionat de Catalunya, els anys 1923, 1931, 1933, 1934 i 1935.
(Vegeu galeria d'imatges)
[edita] El primer camp
Per poder jugar a rugbi era necessari un camp de joc pla i que no fos massa dur, per tal d'evitar el fer-se mal. Es va condicionar un extens canyar com a camp, situat a l'altra banda del riu, i arrendat pel propi Baldiri Aleu. Va ser conegut com el " Camp del Riu ". Fou ajudat a aplanar per tots els socis de l'entitat, encara que un arbre rest?? al mig del camp presidint uns quants partits de del dia de la inauguraci?? oficial, el 6 d'octubre de l'any 1921. Com a vestidors hi havia una barraca de canyes amb un dip??sit d'aigua i una bomba de m??.
Per accedir a aquest camp, cada dia de partit, calia instal??lar-hi una pasarel??la de taulons per travessar el riu i accedir-hi. D'aquesta tasca s'encarregaven els mateixos jugadors, que abans havien de creuar el riu pel pont del Carrilet, on podien coincidir amb un tren.
(Vegeu galeria d'imatges)
[edita] La Guerra i la post-guerra
Durant la Guerra Civil, com que els homes de Vilaboi ???nom que reb?? Sant Boi durant el conflicte??? hagueren d'anar al front, l'entitat sobrevisqu?? gr??cies a tres dones: Maria Comas, Maria Ventura i Isabel Mart??, que s'encarregaren de guardar-ne els arxius i de preparar les butlletes dels socis per al cobrador.
Finalitzat el conflicte b??l??lic, es buscaren uns nous terrenys on poder jugar. Van ser els que actualment ocupa l'actual Parc M??bil de l'Ex??rcit. All?? s'hi constru?? un camp de rugbi, el segon, on es jug?? fins l'any 1948, quan l'Ex??rcit el reclam??.
[edita] El camp definitiu
Despr??s de llargues negociacions amb els militars, l'entitat aconsegu?? una permuta de terrenys similar en superf??cie a la del segon camp, i aix?? s'obtingueren en propietat els terrenys actuals, que en aquell moment tenien un considerable desnivell. De nou jugadors, socis i simpatitzants es van posar mans a l'eina per tal d'acondicionar els terrenys.
En aquest nou i definitiu empla??ament s'aniria construint el parc esportiu de l'entitat, amb el camp de rugbi com a part fonamental, envoltat per una pista d'atletisme de 400 metres de corda, amb una zona de salts i llan??aments.
Amb posterioritat arribaren (anys 50 en endavant) les piscines, les pistes de tennis i sobretot el poliesportiu. (Vegeu galeria d'imatges)
[edita] D??cades de 1940, 1950 i 1960
Despr??s de la Guerra Civil el club s'an?? recuperant progressivament, tot continuant amb la pr??ctica esportiva del rugbi. Es guanyaren diversos trofeus, com ara la Copa de Catalunya, els anys 1943,1944,1945,1956 i 1959; la Copa d'Espanya (llavors anomenada del General??simo), les temporades 1942-43, 1947-48, 1948-49, 1955-56, i la Copa Pirineus, les temporades 1960-61 i 1961-62, competici?? extinta disputada entre els equips campi?? i subcampi?? de Catalunya (Sud) i equips de prestigi de la Catalunya del Nord.
[edita] Finals del Segle XX
Els anys de la d??cada de 1970 van passar sense massa pena ni gl??ria, tal i com en general va passar en general amb el rugbi catal??, que va perdre l'hegemonia en favor dels equips de Madrid.
La d??cada de 1980 en canvi va comen??ar a recollir la feina feta a l'escola de rugbi en forma de t??tols de lliga espanyola, els primers que guanyava el club en tota la seva hist??ria. Cal dir que contades i concretes ???per?? valuoses??? aportacions de jugadors internacionals no professionals van ajudar a fer aquest salt. Per?? sobretot va destacar una figura local, que ha estat probablement el millor jugador catal?? de tots els temps: l'Albert Malo, que es form?? al club i jug?? 18 temporades en les diferents categories. Els ??xits van continuar a al segona meitat de la d??cada de 1990
[edita] Seccions i altres esports en la hist??ria del club
[edita] Atletisme
A la d??cada de 1920, i sense existir una secci?? com a tal, diversos esportistes santboians practicaren l'atletisme, com els germans Joan i Vicen?? Bisbal i Climent. Ambd??s, per??, acabarien dedicant-se plenament a jugar a rugbi. Avui en dia existeix el "Trofeu Germans Bisbal de l'Escola de Rugbi", anomenat aix?? en record seu.
M??s tard, Joan Bisbal, atleta de pista de mig fons, s'entrenava a l'Estadi de Montju??c a Barcelona. Competia en nom de la Santboiana en l'especialitat de decatl??, de la qual fou subcampi?? de Catalunya l'any 1934. Durant m??s de dues d??cades seria el president de la secci?? d'atletisme de la UES.
Tamb?? s'inici?? en el m??n esportiu amb la pr??ctica de l'atletisme, dins la UES, en Isidre Oller i Bisbal, que posteriorment ho faria amb l'Espanyol. Com molts dels seus predecessors, tamb?? es decantaria finalment per la pr??ctica del rugbi, com aix?? ho van continuar fent, en la m??s pura tradici?? santboiana, els seus fills i nets.
A finals dels anys cinquanta, despr??s del par??ntesi for??at de la Guerra, es restitu?? una secci?? d'atletisme. Entre les competicions en qu?? participaren els seus components, estigu?? la prova per relleus de Barcelona a Sitges, en que tamb?? hi prengueren part els equips de l'Espanyol, el Bar??a i el Club Nataci?? Barcelona, entre d'altres. Constantino Miranda, el millor esportista espanyol de l'any 1948, nascut a Sant Boi i primer atleta finalista espanyol en un Jocs Ol??mpics (Londres, 1948), refor???? l'equip santboi??, que el primer any de la prova de relleus (inicis dels anys cinquanta) aconsegu?? el tercer lloc.
Posteriorment el mateix Miranda seria entrenador de la secci??, i aconsegu?? que en destaqu??s l'equip femen??, que va guanyar diverses competicions. Actualment l'estadi d???atletisme de Sant Boi porta el seu nom com a reconeixement a la tasca que va realitzar per l'atletisme Santboi??. La secci?? d???atletisme a l'any 1987 es va fusionar amb la secci?? d???atletisme del Grup Esportiu Parellada de Sant Boi.
[edita] Pesca
L'any 1957, a partir de l'exig??ncia de permisos per pescar, un grup d'amics aficionats a al pesca amb canya decidiren agrupar-se i crearen l'embri?? de la futura Societat de Pescadors Esportius La Santboiana, que s'inici?? com a una secci?? m??s de la UES, actuant-hi sota el seu paraig??es durant quatre anys. Finalment s'independitz?? i es constitu?? com a entitat pr??pia l'any 1963.
[edita] Diversos
Al poliesportiu constru??t a finals dels 50 es van practicar durant anys el b??squet (mascul?? i femen??), l'handbol i l'hoquei sobre patins, totes com a seccions esportives federades.
[edita] Desenvolupant l'entitat cap el futur
A banda de la vessant estrictament esportiva del club, la Santboiana es proposa desenvolupar la part social i satisfer la necessitat de la ciutat de Sant Boi d'instal??lacions esportives. Per tot plegat, l'entitat ha estrenat (maig de 2005) un complex esportiu de 27.000 metres quadrats i amb capacitat per a 3.000 socis, situat al centre de la ciutat, just al costat del Parc de la Muntanyeta. Les instal??lacions inclouen: dues piscines climatitzades, zona spa, sol??rium, pista poliesportiva exterior, cinc pistes de tennis, front??, amplis espais de sales polivalents i espais de fitness i de tractament cardiovascular. El pla arriba gr??cies als esfor??os en conjunt de l'Ajuntament de la ciutat i de la Santboiana. Cost?? 1,8 milions d'euros.
[edita] Palmar??s del primer equip mascul??
- Copa de Catalunya: 1923, 1931, 1933, 1934, 1935, 1943, 1944, 1945, 1956, 1959,...,1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000 i 2005.
- Copa d'Espanya: 1931, 1933, 1943, 1948, 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1989, 2000.
- Copa Pirineus: 1960-61 i 1961-62.
- Lliga Espanyola: 1983-84, 1986-87, 1988-89, 1995-96, 1996-97, 2004-05, 2005-06.
- Copa Ib??rica: 1987, 1989, 2005, 2006.
[edita] Galeria d'imatges
Camp del Riu. Una disputada touche del partit del Campionat de Catalunya de Rugbi que van jugar el 10 de mar?? de 1931 la Santboiana contra el Bar??a, amb vict??ria dels locals. |
Camp del Riu. Una formaci?? de l'equip de rugbi de la Santboiana que guany?? els campionats de Catalunya i d'Espanya la temporada 1932-33.jpg Dret, per?? amb barret i gavardina, en Baldiri Aleu. Equipament: Samarreta de colors blaus fosc i clar, pantalons blancs i mitjons blanc-i-blaus. |
Cartell que anunciava el partit de la Selecci?? Catalana vs la Santboiana, jugat al Camp del Riu el 8 d'abril de l'any 1934. Va servir per seleccionar els jugadors que s'enfrontaren a la selecci?? d'It??lia uns dies despr??s, el 14 d'abril al Camp de les Corts, que va ser el primer partit internacional absolut de la Selecci?? Catalana. |
|
Atletisme Escolar al 1953 a les Instal??lacions de la Santboiana.jpg
Comprom??s amb l'esport amateur santboi??: Atletisme Escolar l'any 1953 a les Instal??lacions de la Santboiana. |
Jaume Tor?? Entrenat-se a la Pista d'Atletisme de la Santboiana l'any 1953.(4) |
Camp de la Foixarda, Barcelona 1959. Final del Campionat d'Espanya contra el Joventut Picadero.(3) |
|
Camp de la Foixarda, Barcelona 1959. Final del Campionat d'Espanya contra el Joventut Picadero.(3) |
Camp de la Foixarda, Barcelona 1962. Equip guanyador de la segona Copa Pirineus. |