Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bao-Dai - Viquip??dia

Bao-Dai

De Viquip??dia

Palau Imperial
Palau Imperial
Bao Dai i el seu seguici
Bao Dai i el seu seguici
La cort imperial
La cort imperial
Bao Dai 1953
Bao Dai 1953

B???o ?????i (??????) (22 d'octubre de 1913- 30 de juliol de 1997) fou el nom de regnat que adopt?? el pr??ncep Nguy???n V??nh Th???y rei d'Annam (1926-1945) i emperador del Vietnam (1945-1955), va ser el tretz?? i darrer monarca de la Dinastia Nguyen.

Nguy???n V??nh Th???y fou entronitzat el 1925 a la mort del seu pare, l'emperador Khai Dinh. Educat i format a Fran??a, pot??ncia colonitzadora de la Indoxina, el govern de Bao Dai sempre va estar sota tutela francesa.

El 1940, durant la Segona Guerra Mundial, al mateix temps que els alemanys enva??ren Fran??a, el Jap?? va ocupar la Indoxina; no en van expulsar els francesos, que es mantingueren lleials al govern de Vichy, per?? van passar a controlar el pa??s. Aix??, tot i que havien prom??s no interferir en el govern imperial, el 1945 obligaren Bao Dai a proclamar la independ??ncia del Vietnam.

Despr??s de la capitulaci?? del Jap?? (agost de 1945), els comunistes del Viet Minh intentaren prendre el poder; el 25 d'agost, Ho Chi Minh va aconseguir l'abdicaci?? de Bao, a canvi de nomenar-lo conseller suprem del nou govern establert a Hanoi, i no pas a l'antiga capital imperial d'Hue.

A partir d'aleshores, per??, el Vietnam va viure una situaci?? violenta motivada per l'enfrontament de les diferents faccions nacionals entre si i contra els francesos, que volien recuperar el seu domini colonial. El 1946, Bao Dai va exiliar-se i va viure a Hong Kong i a la Xina; ara b??, el 1950, Fran??a va formar un govern vietnamita rival dirigit per Bao Dai a Saigon.

Els francesos foren expulsats d'Indoxina quan les forces del Viet Minh els van derrotar a la batalla de Dien Bien Phu. La Confer??ncia de Ginebra, on es va discutir el tractat de pau entre Fran??a i el Viet Minh, divid?? el Vietnam entre un nord comunista i un sud sota el govern de Bao Dai, qui tenia com a primer ministre el religi??s Ng?? D??nh Diem, el qual, el 1955, va organitzar un refer??ndum arran del qual l'emperador fou destronat i s'instaur?? una rep??blica.

Bao Dai va exiliar-se a Fran??a, on va morir el 1997


[edita] Enlla??os externs