[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ball de galeres - Viquipèdia

Ball de galeres

De Viquipèdia

El ball de galeres
El ball de galeres

El ball de galeres és un ball del Seguici Festiu de Reus. Aquesta dansa escenifica l'enfrontament entre quatre naus cristianes i quatre turques que els balladors porten penjades a mig cos. També hi participen també un àngel, vestit de blanc amb espasa i escut i un diable, de color morat i amb una maça, símbols del bé i del mal.

Diuen que el ball representa la batalla de Lepant.

Els balladors porten pedrenyals amb les que disparen a la part finals de la dansa, de manera semblant com fan els balladors del Ball de Serrallonga. L'acompanyament musical és fet per una cobla de ministrers.

Sembla que aquest ball, corresponent al gremi de galoners –teixidors especialitzats en passamaneria– va participar a les festes reusenques entre finals del segle XVIII i començaments del segle XIX.

El ball de Galeres havia estat una de les danses més luxoses del seguici reusenc. Una descripció del 1792 destaca "lo costoso y opulento de lo que adornaba a los danzantes, especialmente en los bayles de galeras y caballuelos, en que hubo hombre, cuyos atavíos llegaban al valor de diez mil pesos" La dansa ha estat recuperada -a partir del dibuix de la indumentària fet per A. de Bofarull per als seguicis de festa major a càrrec de la Coordinadora de danses tradicionals de Reus.