Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ball de Diables de Ribes - Viquip??dia

Ball de Diables de Ribes

De Viquip??dia

El Ball de Diables de Ribes ??s una manifestaci?? folkl??rica de Sant Pere de Ribes que, per les seves arrels, forma part de les colles anomenades hist??riques, tan presents al territori penedesenc. No solament el ball de diables forma part del seguici festiu de les festes majors sin?? que el costum de pronunciar versos amb una cantarella ??s un indici clar de la seva tradici??.

Taula de continguts

[edita] Hist??ria

La primera refer??ncia escrita del Ball de Diables de Ribes es troba per la festa major de Sant Pau de 1913 quan van representar el ball de versos dels diables, per?? hi ha indicis que ja van fer actuacions al llarg del segle XIX. D'altra banda, en els textos d'altres balls de versos del municipi representats entre els segles XVIII i XX hi ha la pres??ncia intermitent del diable sat??ric que, integrat en la resta de personatges del ball, introdu??a els elements de s??tira social. El text que emprava l???antic Ball de Diables de Ribes tenia, de fet un car??cter sat??ric i feia refer??ncia a Sant Pere de Ribes. Hi intervenia un ??ngel, Llucifer, sant Miquel, una diablessa i deu diables que representaven una petita trama argumental.

El ball de diables, com altres balls de versos, van entrar en decad??ncia als anys 20, coincidint amb un m??s gran arrelament de les danses coreogr??fiques sense paraules.

La pres??ncia a Ribes del Ball de Diables de Vilanova per la festa major de Sant Pere (29 de juny) de 1949 va engrescar un grup de joves que van decidir recuperar el Ball de Diables de Ribes per Sant Pere de 1951. Des d???aquell any i fins a l'actualitat els diables han estat presents a totes les festes majors de Ribes reflectint la vida del poble en els seus versos sat??rics.

A partir de 1994 el Ball de Diables de Ribes es dinamitza amb l???entrada de gent nova. Fruit d???aquest nou esperit per Sant Pere de 1995 s???estrenen vestits nous i es recupera la diablessa. Per Sant Pau (25 de gener) de 1996 es recupera el ball de versos de 1913 i per Sant Pau de 1999 es posa en escena un ball de versos escrit pel ribet?? Jaume G??mez el 1976. En ell hi participen un ??ngel, Llucifer, la diablessa i set diables, representant els set pecats capitals.

[edita] Els versos i la seva cantarella

Una de les caracter??stiques idiosincr??siques del Ball de Diables de Ribes ??s la cantarella utilitzada en la recitaci?? dels versos, diferent a la utilitzada en altres pobles que en conserven com Sant Quint?? de Mediona. La cantarella de Ribes, que segons els testimonis es correspon a la cantarella del pregoner, consisteix a usar un to m??s agut i donar m??s durada a la darrera s??l??laba t??nica dels versos femenins i un to greu i m??s durada a la darrera s??l??laba t??nica dels versos masculins. La majoria de versos de diables, tot i que hi ha excepcions, s??n heptalsil??l??bics i s???utilitzen t??cniques sat??riques com l???exageraci?? i la par??dia. Els versos solen contenir, aix?? mateix, una quota de llenguatge escatol??gic.

El car??cter incisiu i agut dels actuals versos de diables ??s fruit, sens dubte, de la inventiva dels ribetans, per?? posa les arrels en la gr??cia i agudesa de l???acte sagramental d???inicis de segle, sensible en les paraules de la diablessa a Llucifer:

A prop teu sempre estar??

unida com a mestressa

i tu em dar??s lli??ons agradables

que jo s??c la diablessa

[edita] Indument??ria

Pel que fa a la indument??ria, el Ball de Diables de Ribes utilitza la roba d???arpillera de color natural, tamb?? usada a Sitges i Vilafranca del Pened??s, per?? no a Vilanova i la Geltr?? o Sant Quint?? de Mediona. El vestit t?? dues peces: uns pantalons i una cassaca amb caputxa que, actualment, ??s una capa. Nom??s utilitza una indument??ria diferent el diable gros, Llucifer, que porta barret de copa i la diablesa que porta faldilles. Els vestits, avui dia, porten pintures que representen la vinya i el vi, mentre Llucifer i la diablessa porten els s??mbols dels dos patrons del poble: el sabre de Sant Pau i les claus de Sant Pere. El disseny usat actualment ??s de l???artista ribet?? Manel Font Mil??.

Els accessoris utilitzats s??n les maces dels diables, el ceptrot de Llucifer i diablesa (s??mbol d???autoritat sobre els altres diables) i els timbals. El Ball de Diables de Ribes ??s acompanyat per un nombr??s grup de timbalers que acompanyen amb el seu toc de timbals l???encesa dels coets. Els coets m??s emprats s??n les carretilles, tot i que avui dia hi ha major diversitat de productes pirot??cnics.

[edita] Sortides

Les principals sortides del Ball de Diables de Ribes tenen lloc durant les festes majors de Sant Pere de Ribes: Sant Pau (25 de gener) i Sant Pere (29 de juny).

En els darrers anys les principals sortides fora de Ribes han estat a Vilanova i la Geltr??, la Riera de Gai??, la Garriga, Molins de Rei, Malgrat de Mar, Andorra la Vella, Canyelles, Puigmolt?? i Tarragona, ente d'altres localitats.

[edita] Refer??ncies

  • Coll Pascual, X.; Coll Mil??, P.; Bartra Torrens, C.; Miret Mestre, X. El ball de diables de Ribes. Programa de la Festa Major de Sant Pere. Ajuntament de Sant Pere de Ribes, 1995
  • Vallverd?? i Alborn??, R. Foc en dansa. Els balls de diables tradicionals del Pened??s i el Camp de Tarragona. l???Arbo??, 2006, p.80-101
  • Colla Gran. Ball de bastons a Ribes. Festa, passi?? i tradici??. Sant Pere de Ribes: Arsis Editorial, 2003.

[edita] Enlla??os externs