[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ateneu - Viquipèdia

Ateneu

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Ateneu (desambiguació)».
L’Ateneu de Canet de Mar
L’Ateneu de Canet de Mar

Un ateneu és una associació cultural que organitza xerrades, conferències, cursos o d'altres activitats d'interès pels seus associats. El terme ateneu ve d'Atena, deessa grega de la saviesa, d'on es deriva athenaîon (en grec), el temple d'Atena, i d'aquí, el llatí athenaeum, la gran escola romana.

Al segle XIX, en el marc de la Revolució Industrial i la Renaixença literària, es generalitzaren els ateneus populars, lligats a moviments de recuperació cultural (com l'Ateneu Català, el 1860, –després Ateneu Barcelonès– ) o de debat polític, com els ateneus llibertaris o els ateneus federals, fruit de l'efervescència obrera del moment. Als anys 30 del segle XX es crearen els ateneus republicans, basats en el foment de la cultura catalana i les idees de progrés social. Entre els anys 90 i els primers anys del segle XXI s'han generalitzat els ateneus i casals populars arreu dels Països Catalans, formats per persones i entitats que fan del casal un espai de trobada i intercanvi per a les seves activitats a nivell local.

[edita] L'Ateneu romà

Ateneu (Athenaeum) fou el nom de la primera institució publica d'ensenyament a Roma, construïda per Adrià vers el 135. L'edifici tenia forma d'un teatre i allí recitaven els poetes i retòrics i mestres pagats per l'estat donaven lectura de diverses branques del coneixement, filosofia, gramàtica i jurisprudència; cap al final de l'imperi l'Ateneu fou tancat.