[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Astíages de Mèdia - Viquipèdia

Astíages de Mèdia

De Viquipèdia

Astíages (babiloni Istumegu, antic iranià Rshtivaiga, elamita Iristimanka) fou rei dels medes des de vers el 584 aC al 550 aC.

Era fill de Ciaxares i estava casat amb Aryenis (filla del rei Aliates de Lídia i germana del rei Cressus de Lídia), i fou el pare de Mandana, la dona del persa Cambises, i per tant avi de Cir (fill de Cambises). Una altra filla, Amtia, es va casar amb el magnat mede Espitamas, al que Astiages va designar hereu.

El 559 aC va morir el príncep Cambises d'Anshan (Anzan) i el seu fill Cir II el Gran el va succeir. La seva capital era Pasargada. El jove Cirus fou incitat per un personatge que segons Heròdot fou el general Harpagos i segons Nicolau de Damasc fou el persa Oebaras, a rebel·lar-se contra el seu avi i es va proclamar independent. Vers el 550 aC Astiages es va decidir a atacar al seu net, però després d'obtenir dos victòries, el seu exèrcit fou derrotat per Cirus prop de Pasargada i l'exèrcit mede es va retirar. Tot seguit Cirus va ocupar Ecbatana; l'exèrcit meda es va amotinar i va fer presoner al rei Astíages i el va entregar a Cirus. Aquest es va fer amb tot el poder. Segons Ctsies el rei fou assassinat pel magnat persa Oebaras, sense coneixement de Cirus, al tornar de la satrapia de Barcània que suposadament havia governat.

Així vers el 549 aC es va acabar l'imperi Mede i fou substituït pel Imperi Persa.

[edita] Vegeu també