[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Art nassarí - Viquipèdia

Art nassarí

De Viquipèdia

Pati dels Lleons de l'Alhambra.
Pati dels Lleons de l'Alhambra.

L'art nassarí és un estil d'art surgit a l'època tardia de l'Al-Àndalus, al Regne nassarí de Granada.

Els dos paradigmes d'aquest art són els palaus de l'Alhambra i el Generalife. El palau de l'Alhambra destaca per una gran sobrietat exterior que contrasta amb l'apoteosi decorativa interna, en què les combinacions cromàtiques dels diversos materials utilitzats (ceràmica, estuc, fusta, marbre), així com les formes (diversitat d'arcs, mocàrabs, enteixinats).

Aquestes obres i alguns altres edificis com el Cuarto Real de Santo Domingo i l'Alcazar Genil, amdós a Granada; els vestigis de la ciutat de Ronda i nombros castells, permeten establir el marc general d'aquest art. L'arquitectura militar desenvolupa els sistemes generats en època anterior, dotant-los d'una major complexitat. L'arquitectura palatina emplea dos tipus d'organització de patis, precedits per Medina al-Zahra. Es tracta del pati monoaxial -pati dels Arrayans o de la Alberca- i del pati creuer -pati dels Lleons-. Les estàncies vinculades a ells responen novament a dues tipologies: una allargada amb extrems afitats per alcobes i altra quadrada rodejada per habitacions. Per exemple la Sala de la Barca i la Sala de les Dues Germanes. Els escasos vestigis d'arquitectura religiosa permeten pensar en mesquites que segueixen el model almohade amb naus perpendiculars al mur de la qibla. L'única novetat prové del fet d'utilizar columnes de marbre quan l'edifici té cert relevància.

En quant al repertori ornamental utilitzen una profussió decorativa que enmascara la pobresa dels materials, empleant des de zócals d'alicatat i guixeries d'estuc a decoració pintada com la conservada en la bòveda de la Sala dels Reis. Es característica la columna de fust cilíndric i el capitell de dos cossos, un cilíndric decorat amb cintes i altre cúbic amb atauric. Els arcs preferits són de mig punt peraltat i angrelats. Les cobertes de fusta alternen amb bòvedas de mocàrabs realitzades amb estuc com les de la Sala de les Dues Germanes o la dels Abencerrajes. Així mateix, als motius ornamentals habituals -geomètrics, vegetals i epigràfics- se'ls uneix l'escut nassarí que serà generalitzat per Muhammad V.

Les arts suntuaries també van adquirir un gran esplendor, destacant les ceràmiques de reflex metàl·lic i els teixits de seda als que poden afegir-se els bronzes, les taracees i les armes. La ceràmica de luxe, coneguda com de reflex metàl·lic o losa daurada, es caracteritza per sometre la seua última cocció a fog reduït -d'oxígen- i menor temperatura. Amb aquest procediment, la mescla de sulfur d'argent i coure empleada en la decoració arriba a l'oxidació reduint el brill metalitzat. També era freqüent afegir òxit de cobalt donant lloc a una sèrie en blau i daurada. Amb aquesta tècnica es realitzaren els famosos "vassos" o jarrons de l'Alhambra.

Els teixits nassarís, constitueixen l'última etapa d'esplendor dels teixits de seda andalusís que seran substituïts per terciopels llaurats. Es caracteritzen pels seus intenssos colors i la utilització de motius idèntics als empleats en la decoració arquitectònica.