[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Arsinoe II - Viquipèdia

Arsinoe II

De Viquipèdia

Arsinoe (vers 316 aC- vers 250 aC) fou filla de Ptolemeu I i Berenice I, i reina de Tràcia, Macedònia i Egipte (Arsinoe II).

Va néixer vers el 316 aC. Es va casar vers el 300 aC amb Lisímac de Tràcia, quant aquest ja era gran, el qual va abandonar a la princesa Amastris d'Heracleia. A la mort d'aquesta el 288 aC Lisímac va donar a Arsinoe com a regal les ciutats d' Heraclea Pòntica, Amastris i Dion.

Arsinoe volia assegurar la successió pels seus fills i estava gelosa del seu fillastre Agàtocles de Tràcia, que s'havia casat amb sa germanastre Lisandra, també filla de Ptolemeu I (però nascuda de la primera dona Eurídice). Per les seves intrigues Arsinoe va aconseguir que Agàtocles fora executat el 284 aC, però això va ser finalment la ruïna de Lisímac. Lisandra va fugir a territori selèucida amb els seus fills i en la guerra que va seguir Lisímac va morir (281 aC). Arsinoe va fugir a Efes que Lisímac havia rebatejat Arsinoe en honor seu, i des allí a Cassandria a Macedònia, on es va fer forta amb els seus fills.

Seleuc I Nicàtor va ocupar Macedònia i va assolir la corona però fou assassinat al poc temps per Ptolemeu Ceraune, germanastre d'Arsinoe i germà de Lisandra, que va obtenir el tron de Macedònia. Els seus rivals eren els fills de Lisímac amb Arsinoe, i per això va fer ofertes de matrimoni a aquesta darrera. Arsinoe va acceptar i el va deixar entrar a Cassandria però, una vegada dins la ciutat, Ptolemeu Ceraune va fer matar als fills d'Arsinoe en presencia de la mare. Ella mateixa va quedar lliure i va fugir a Samotràcia i des allí va passar a Alexandria on es va casar amb son germà Ptolemeu II.

D'aquesta darrera unió no van tenir fills però el seu germà la va estimar molt i va donar el seu nom a algunes ciutat, i al districte de Arsinoites, i a la seva mort li va construir un temple (obra de l'arquitecte Dinokhares) a Alexandria, que no es va acabar. La seva mort devia esdevenir prop del 250 aC.