[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Aretha Franklin - Viquipèdia

Aretha Franklin

De Viquipèdia

Aretha Franklin (Memphis, Tennessee 1942) és una cantant afroamericana especialitzada en els estils gospel i soul, coneguda com La Reina del Soul.

Filla d'un popular predicador baptista, als catorze anys cantava a l'església amb les seves germanes Carolyn i Erma. Va conéixer i va rebre influències de les estrelles del gospel Clara Ward i Mahalia Jackson.

Entre 1956 i 1960 es va dedicar només a cantar gospel

El 1960 va ser contractada per la discogràfica Columbia que va orientar la seva carrera d'una manera amb la qual ella no podia mostrar tot el seu talent. El disc que va tenir més èxit amb aquesta companyia va ser "Rock-a-bye Your Baby with a Dixie Melody"

El 1966 passà a la companyia Atlàntic on tornà al l'estil R&B i on va gravar el seu primer gran èxit del qual es vengueren més d’un milió de còpies: I never loved a man (The way I love you), composat per Ronnie Shannon, en la que, Aretha era la veu i tocava el piano.

La carrera musical d’Aretha va continuar material original i versions d’altres compositors com: "(You make me feel like) A natural woman" de Gerry Goffin i Carole King , "I say a little prayer" de Burt Bacharach i Hal David, "Eleanor Rigby" de The Beatles, "Border song (Holy Moses)" d'Elton John, "Bridge over troubled water" de Simon & Garfunkel o "Until you come back to me (That's what I'm gonna do)" de Stevie Wonder

El 1980 va passar a la discogràfica Arista on amb el seu primer àlbum titulat Aretha i la cançó, "United together" va arribar al "Top Ten".

El duet amb George Michael, "I Knew You Were Waiting For Me" va ser també un gran hit.

En cinema va participar en la pel·lícules "The Blues Brothers" (1980)i "Blues Brothers 2000" (1998)