[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Andris Piebalgs - Viquipèdia

Andris Piebalgs

De Viquipèdia


Andris Piebalgs
Comissari Europeu d'Energia
Al càrrec
22 de novembre de 2004 – actualitat
Precedit per Loyola de Palacio
Succeït per en el càrrec
Naixement 17 de setembre de 1957
Valmiera (Letònia)
Partit polític LC
Professió professor

Andris Piebalgs ( Valmiera, Letònia 1957 ) és un polític letó que actualment ocupa el càrrec de Comissari Europeu d'Energia en la Comissió Barroso

[edita] Biografia

Va néixer el 17 de setembre de 1957 a la ciutat de Valmiera, població situada al comtat de Valmieras. Va estudiar magisteri a la Universitat de Letònia de Riga, esdevenint posterior professor d'ensenyament primari.

[edita] Activitat política

Membre del partit liberal Via Letona (LC), amb la independència del seu país respecte la URSS fou nomenat Ministre d'Educació l'any 1990 pel primer ministre de Letònia Ivars Godmanis, càrrec que ocupà fins el 1993. Amb l'ascens el 1993 del nou primer ministre Valdis Birkavs, del seu propi partit, fou nomenat Ministre de Finances, càrrec que ocupà també sota la presidència de Māris Gailis fins el 1995.

Aquell any fou nomenat ambaixador a Estònia i posteriorment l'any 1998 ambaixador davant la Unió Europea, esdevenint un dels principals responsables de les relacions bilaterals per la entrada del seu país en la UE. L'any 2004 fou nomenat membre de la Comissió Barroso, en substitució d'Ingrida Udre que no rebé l'aval del Parlament Europeu per esdevenir Comissària Europea de Fiscalitat i Unió Aduanera. Com a membre d'aquesta Comissió fou nomenat Comissari Europeu d'Energia, cartera inicialment destinada a l'hongarès László Kovács però que el Parlament Europeu no veié amb bons ulls que en fos el titular.

[edita] Enllaços externs


Precedit per:
Loyola de Palacio
Comissari Europeu d'Energia
2004 – actualitat
Succeït per:
en el càrrec