[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Andrew Irvine - Viquipèdia

Andrew Irvine

De Viquipèdia

Andrew "Sandy" Irvine (8 d'abril de 1902 - 8 o 9 de juny de 1924) va ser un alpinista anglès que va prendre part a la Tercera Expedició Britànica a l'Everest el 1924. Irvine va desaparèixer en algun lloc de l'Aresta Nord junt a George Mallory, mientra intentava realitzar la primer ascensió a la muntanya més alta de la Terra. La parella va ser vista per última vegada a uns centenars de metres del cim.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Irvine va néixer a Birkenhead, Anglaterra, en el sí d'una família amb arrels gal·lesa i escocesa. Estudià a les escoles de Birkenhead i Shrewsbury i més tard al Merton College d'Oxford per cursar enginyeria. Irvine va destacar en rem i va ser el remer número 5 de la tripulació d'Oxford que va guanyar la Regata Oxford-Cambridge de 1923, en el que va ser l'única victòria d'Oxford entre 1913 i 1937.

[edita] L'expedició a l'Everest

El 1923 Irvine va ser escollit per prendre part en una expedició universitària a Spitsbergen, on va destacar en tots els aspectes. De resultes de la bona impressió que donà fou seleccionat per prendre part en la "Tercera Expedició Britànica" a l'Everest. Encara no s'havia llicenciat i sols tenia 21 anys.

Un cop a l'Himàlaia va realitzar innovacions importants en els equips d'oxigen de l'expedició, millorant el seu funcionament.

L'ascensió començà a començaments de juny, i l'últim dia en què els escaladors van ser vistos fou el 8 de juny de 1924. Noel Odell va informar d'haver-los vist a través d'un telescopi tot pujant cap al cim les 12:50 del migdia. Mai no van tornar al Camp Base i es desconeix si van aconseguir arribar al cim. El cos d'Irvine no ha estat trobat malgrat les expedicions realitzades en el seu busqueda.

[edita] Veure també

[edita] Bibliografia

  • Firstbrook, Peter. Lost on Everest: The Search for Mallory and Irvine, BBC Books (1999) ISBN 0-563-48712-7 (anglès)
  • Holzel, Tom. El Misterio del Everest. Barcelona: Ed.Mondadori, 2000 ISBN 84-397-0480-1 (castellà)
  • Summers, Julie. "Fearless on Everest: The Quest for Sandy Irvine" (2000) ISBN 0-297-64682-6 (anglès)

[edita] Enllaços externs