[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Anazarbe - Viquipèdia

Anazarbe

De Viquipèdia

Anazarbe (en grec Anazarbos, en llatí Anazarbus) fou una ciutat de Cilícia a la vora d'una muntanya d'igual nom. Estava propera al riu Pyramus i a uns 20 km de Mopsuestia.

Sota domini persa i d'Alexandre el Gran es deia Cyndia (del nom de la muntanya, que en temps d'Alexandre s'utilitzava per depositar-hi tresors) i en temps dels Selèucides es va dir Diocesarea, pero fou destruida per un terratremol en temps del emperador romà Nerva i fou suposadament reconstruida per un senador de nom Anazarbus que li va donar el seu nom, però això deu ser incorrecte doncs abans del temps de Nerva ja apareixia amb el nom d'Anazarbe (a Plini el vell) que esmenta als seus habitants com Dioscorides.

Mes trad es va dir Cesarea d'Anazarbum però el nom s'abreviava. A la divisió de Cilícia en dos provincies fou capital de Cilicia Secunda amb titol de metropolis. En temps de Justinià un terratremol la va destruir en part i un altra amb el seu succesor Justí també va fer molt mal.

Cilícia va passar als musulmans al segle VII i amb ella Anazarbe.

El 962 el general bizantí Nicèfor Focas (després emperador) va conquerir Anazarbe i Sis i els passos del Amanos, a Cilícia, que eren del emir Hamdànida d’Alep.