[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Amintes fill d'Antíoc - Viquipèdia

Amintes fill d'Antíoc

De Viquipèdia

Amintes fill d'Antíoc (Amyntas, Ἀμύντας) fou un noble macedoni, probablement el mateix que el 338 aC fou enviat com ambaixador a Beòcia per Filip II de Macedònia amb l'encàrrec d'impedir una aliança entre Tebes i Atenes.

A la mort de Filip II de Macedònia (336 aC) Amintes va fugir, segons uns per por d'Alexandre el Gran i segons altres per haver participat en el complot.

Es va refugiar a Efes sota protecció persa; després de la batalla de Grànic (334 aC) es va escapar d'Efes amb els mercenaris grecs de la zona, i es va dirigir a la cort de Darios III de Pèrsia i va planejar una conspiració per matar a Alexandre mentre era a Faselis a Lícia (hivern del 333 aC); també va fer de mediador entre el rei persa i Alexandre Lincestes al que els perses prometien ajudar a ocupar el tron de Macedonia a canvi d'assassinar a Alexandre el Gran, però aquest complot fou descobert quan Parmeni va capturar a Asisines, el enviat de Darios III a Alexandre Lincestes.

A la batalla d'Issos (333 aC) Amintes va estar amb els mercenaris grecs al costat dels perses i va aconsellar encertadament a Darios d'esperar a Alexandre a les planes occidentals cilícies, consell que el rei no va escoltar.

Al començament del 332 aC era amb els mercenaris grecs a Trípoli a Fenícia on va confiscar alguns vaixells amb els que va anar a Xipre i des allí a Egipte on va al·legar ser el nou sàtrapa persa, i se li van obrir les portes de Pelusium; des allí va passar a Memfis i va obtenir el suport de molts egipcis, derrotant a la guarnició persa dirigida per Mazaces; després de la fàcil victòria els mercenaris grecs i els egipcis es van confiar i es van dedicar al saqueig i Mazaces es va recuperar, va reorganitzar les forces perses, va atacar a les forces d'Amintes per l'esquena i els va derrotar. El mateix Amintes va morir junt amb la major part dels seus homes.