[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Amàsia - Viquipèdia

Amàsia

De Viquipèdia

Amàsia (Amasia) fou una ciutat del Pont a la riba del riu Iris avui Yeshil Ermak a una plana anomenada Xiliocomon. Al nord quedaven la comarca de Diocopene i la de Pimolisene (nom derivat de la ciutat de Pimolisa), i al sud el Babonomon i la Ximene que arribava fins el Halys. Està al nord-oest de Sebastea.

La primera vegada que s'esmenta la ciutat vers el 302 aC ja era residència del sobirà del Pont però la ciutat fou probablement d'origen hitita. Fou capital fins que Sinope fou inclosa en el regne el 183 aC. Quant el Pont va passar a Roma va esdevenir ciutat lliure. Fou també la capital de la província del Pont sota els romans i durant el regnat de Trajà portava el títol de metròpolis.

A Amàsia va néixer el geògraf Estrabó. Es conserven a la ciutat unes muralles que són d'època bizantina (probablement del temps de Justinià) i amb una part feta o refeta pels seljúcides. Les tombes dels reis del Pont són a la ciutadella de la part sud, tres a l'oest i dues a l'est.

El 1071 fou ocupada pels seljúcides i després una de les capitals de la dinastia Danishmèndida (la principal fou Sivas). Possesió seljúcida i d'emirs turcmans, fou inclosa a l'Imperi otomà el 1413 els prínceps hereus en foren nomenats governadors. El 1486 els otomans hi van construir una gran mesquita.

El 1915 es va produir la matança dels armenis i el 1939 fou destruïda en bona part per un terratrèmol.

La ciutat és diu avui Amasya i és capital d'un il de Turquia que porta el mateix nom. La ciutat té vora cent mil habitants. La província (il) té 5452 km² i quasi quatre-cents mil habitants (final del 2005).