[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Alfons Mias - Viquipèdia

Alfons Mias

De Viquipèdia

Alfons Mias (Palaldà, 1903Barcelona, 1950) fou un polític i escriptor.

Ideòleg i «apòstol» del catalanisme nord-català als anys 1930 i defensor de la unificació de Catalunya. Inventà el terme Catalunya del nord per designar les terres catalanes de l'Estat Francès. Es convertí al catalanisme el 1930 arran del seu casament amb una jove barcelonina. Començà a fer conèixer les seves conviccions en el diari local Le Courrier de Céret.

Mias fou també un pedagog a través dels cursos públics i gratuïts de català que impartí l'any 1933 als Banys d'Arles però també gràcies a les seves publicacions : Histoire résumée de la Catalogne Française el 1933 i Roussillonais sauve ta langue, il est encore temps el 1935, dos obres pan-catalanistes que intentaren desmitificar la història jacobina que els rossellonesos aprenien a l'escola francesa i defensar la unitat lingüística i cultural dels territoris de llengua catalana.

Fundà el primer moviment nacionalista a Catalunya del nord, la «Joventut Catalanista de Rosselló, Conflent, Vallespir, Cerdanya i Capcir» als anys 1930. Creà i esdevingué redactor en cap de la revista catalanista Nostra Terra, l'estiu de 1936, que agrupà joves intel·lectuals nord-catalans com Abdon Poggi, Joan Amade, Lluís Basseda, Roger Grau, Josep-Sebastià Pons, Enric Guiter o Pere Ponsich. Aquesta publicació assolí més de mil abonats.

Exercí de secretari de l'Ajuntament de Palaldà i dels Banys d'Arles, al Vallespir, durant la segona guerra mundial. Bon coneixedor de la llengua occitana, adherí a l'ideal de comunitat catalano-occitana escrivint a la revista Occitània i esdevenint Mantenidor del felibritge a Catalunya.

Hagué d'exiliar-se per força a Barcelona l'any 1944, acusat injustament i sense proves de col·laboració amb els nazis. Morí a Barcelona l'any 1950 dins l'oblit. S'ignora on és enterrat.

[edita] Obres

  • Histoire résumée de la Catalogne Française, 1933
  • Roussillonais sauve ta langue, il est encore temps, 1935

[edita] Bibliografia

  • Introduction à l'étude du problème national catalan en France : Alfons Mias et les origines de " Nostra Terra, memòria de mestratge a càrrec de Pierre Grau sota la direcció de Gérard Cholvy, Universitat de Montpeller, 1981.
  • Nostra Terra, Joventut Catalanista de Rossello, Vallespir, Cerdanya, Conflent i Capcir, étude d'un mouvement de jeunes catalanistes, 1937-1939. Diploma d'Estudis Aprofundits a càrrec de Pierre Grau sota la direcció de Gérard Cholvy, Universitat de Montpeller, 1983.

[edita] Enllaços externs