[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Aleutià - Viquipèdia

Aleutià

De Viquipèdia

Aleutià
'Unagan tunuu'
Pronunciació: AFI:
Altres denominacions:
Parlat a: Rússia i EUA
Regió: Alaska (Aleutianes, Pribilof i Illes del Comandant)
Parlants: Dialectes centre-occidentals: 60–80 parlants

Dialectes orientals: 400 parlants

Rànquing:
Classificació genètica: Llengües esquimo-aleutianes

  Grup aleutià
   Aleutià

estatus oficial
Llengua oficial de: Alaska
Regulat per:
codis de la llengua
ISO 639-1
ISO 639-2 ale
ISO/FDIS 639-3 {{{iso3}}}
SIL ale
{{{mapa}}}
vegeu també: llengua

L'aleutià és una llengua de les família esquimo-aleutiana. És la llengua del poble aleutià, que viu a les illes Aleutianas, Pribilof i del Comandant. El 1995 hi havia 305 parlants d'aleutià.

Taula de continguts

[edita] Dialectes

L'aleutià es troba sol juntament amb les llengües esquimals (yupik i inupik) en el grup esquimo-aleutià. Els dos principals grups de dialectes són l'aleutià oriental i l'atkan. Dins del grup oriental es troben els dialectes unalaska, belkofski, akutan, el de les Illes Pribilof, Kashega i Nikolski. Dins del grup atkan es troben els dialectes d'Attu, l'illa de Bering i la illa de Copper (o Mednyy).

[edita] Gramàtica

L'aleutià (unagan tunuu), unit al grup lingüístic esquimo-aleutiano, té una morfologia opaca i confusa. Amb anterioritat s'havia cregut que era un idioma ergatiu, encara que la investigació que desenvolupa la Universitat d'Alaska, a Fairbanks Alaska ha demostrat que, si bé manté relació amb els seus cosins eskimo/inutktitu, l'aleutià ha trencat l'ergativitat del grup lingüístic avantpassat comú. En canvi, l'estil polisintètic de l'aleutià mostra influència de les llengües àrtiques i siberianes locals. (vegeu Berge et al, 2005)

[edita] Bibliografia

  • Berge, Anna (2006). Niiĝuĝis Mataliin Tunuxtazangis: How the Atkans Talk (A Conversational Grammar). Fairbanks, AK: Alaska Native Language Center, University of Alaska. ISBN 6-416-22491-11.
  • Bergsland, Knut (1994). Aleut Dictionary = Unangam Tunudgusii: an unabridged lexicon of the Aleutian, Pribilof, and Commander Islands Aleut language. Fairbanks, AK: Alaska Native Language Center, University of Alaska. ISBN 1-555-00047-9.
  • Bergsland, Knut (1997). Aleut Grammar = Unangam Tunuganaan Achixaasix. Fairbanks, AK: Alaska Native Language Center, University of Alaska. ISBN 1-55500-064-9.

[edita] Enllaços externs