[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Unalaska - Viquipèdia

Unalaska

De Viquipèdia

Vista de la ciutat d'Unalaska
Vista de la ciutat d'Unalaska
Localització d’Unalaska a Alaska
Localització d’Unalaska a Alaska

Unalaska és la segona illa més gran de les illes Fox, pertanyent a l'arxipèlag de les Aleutianes, a l’estat d’Alaska. Està situada a 53° 54′ N, 166° 32′ OCoordenades: 53° 54′ N, 166° 32′ O. Té una extensió de 2.720,918 km² . La ciutat d'Unalaska, al nord (4.347 habitants el 2005), ocupa part de l’illa i la totalitat de la d’Amaknak, on es troba el port de Dutch Harbor. La població de l’illa, excloent-ne Amaknak (segons el cens de l'any 2000) era de 1.759 habitants.

El nom Unalaska és aleutià. Hi ha algunes teories sobre el seu origen; la majoria creuen que es una deformació del rus Unalaixka, que vindria de l'aleutià nawan Alaskax, «vora el continent».

És la segona illa de les Fox i de les Aleutianes pel que fa a la seva extensió. La costa és travessada per nombroses badies i penínsules. El terreny de l’illa és aspre i cobert de muntanyes.

El 8 de desembre de 2004, el petrolier malaisi Selendang Ayu va tenir un accident vora l’illa, i provocà un fort vessament.

El President dels Estats Units Ronald Reagan, el 31 de maig de 1988, en un discurs a Moscou, esmentà la trobada de nord-americans i russos a l’illa en el segle XIX com a exemple de bones relacions entre els dos pobles.

[edita] Referències

[edita] Enllaços externs