[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Aleksei Kosiguin - Viquipèdia

Aleksei Kosiguin

De Viquipèdia

Aleksei Kosiguin
Алексе́й Косы́гин
Aleksei Kosiguin

President del Consell de Ministres de l'URSS
Mandat
15 d'octubre de 1964 – 23 d'octubre de 1980
Precedit per Nikita Khruixtxov
Succeït per Nikolai Tikhonov

Naixement 20 de febrer de 1904
Rússia Sant Petersburg (Imperi rus)
Mort 18 de desembre de 1980
URSS Moscou (RSFS de Rússia)
Partit polític Partit Comunista de la Unió Soviètica
Professió Polític

Aleksei Nikolàievitx Kosiguin (rus: Алексе́й Никола́евич Косы́гин) (Sant Petersburg, 1904 - Moscou, 1980) va ser un polític soviètic, primer ministre de l'URSS entre els anys 1964 i 1980.

Kosiguin es va unir a l'Exèrcit Roig l'any 1919, en plena Guerra Civil Russa, a l'edat de 15 anys. Després d'haver participat al conflicte, es va formar al Col·legi Cooperatiu de Leningrad (avui Sant Petersburg) i se'n va anar a treballar a Sibèria, on es va unir al Partit Comunista de la Unió Soviètica (PCUS) l'any 1927. Als anys 30, va estudiar a l'Institut Tèxtil de Leningrad, i més tard va treballar com a enginyer, fins que es va convertir en director de la fàbrica tèxtil Oktiabrskàia a Leningrad, la seva ciutat natal.

La Gran Purga de Stalin va ocasionar grans baixes a la burocràcia del Partit, la qual cosa va permetre que Kosiguin hi entrés com a alliberat per tal de dirigir la feina del Departament Industrial i de Transports del PCUS de Leningrad l'any 1938. L'any 1939 fou nomenat Comissari del Poble (ministre) de la Indústria Tèxtil. Aquell mateix any, va ser elegit membre del Comitè Central del Partit Comunista. De 1940 a 1946 va ser Vicepresident del Consell de Comissaris del Poble de l'URSS, amb responsabilitat sobre les indústries de consum. També va ser Primer Ministre de la República Socialista Federada Soviètica de Rússia de 1943 a 1946.

Després de la mort de Stalin el 15 de març de 1953, Kosiguin va ser degradat de les seves posicions, però gràcies al fet que era un aliat molt proper de Nikita Khruixtxov, la seva carrera política va prosseguir. Va ser designat President del Comitè Estatal de Planificació de l'URSS l'any 1959, i de nou va ser membre de ple dret del Politburó l'any 1960. Quan Nikita Khruixtxov va ser obligat a dimitir, Kosiguin el va substituir com a President del Consell de Ministres de l'URSS, inicialment sota la forma d'una troika juntament amb Leonid Brèjnev com a Secretari General del PCUS i Anastas Mikoian, i després Nikolai Podgorni, com a Caps d'Estat.

Kosiguin va intentar dur a terme reformes econòmiques, per tal de fer girar l'èmfasi que l'economia soviètica feia sobre la indústria pesada i la producció militar cap a la indústria lleugera i la producció de béns de consum. Brèjnev no donava suport a aquesta política i desestimava les reformes de Kosiguin. A finals de la dècada dels 60, Brèjnev era el líder inqüestionable de l'URSS. Tot i que Kosiguin va mantenir la seva posició com a Primer Ministre i membre del Politburó fins a la seva mort, la seva autoritat es va anar afeblint extraordinàriament.

Kosigun es va posar malalt i va dimitir de tots els seus càrrecs l'octubre de 1980, i va morir poques setmanes més tard.

L'Institut Tèxtil Estatal de Moscou va portar el seu nom fins l'any 1991, i després del 1999 la Universidad Tèxtil Estatal de Moscou s'anomena MSTU A. N. Kosiguin.