[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Albert Espinosa i Puig - Viquipèdia

Albert Espinosa i Puig

De Viquipèdia

Albert Espinosa al programa Versión Española
Albert Espinosa al programa Versión Española

Albert Espinosa i Puig (Barcelona 5 de novembre de 1974) és un enginyer industrial, guionista, actor i director de cinema català.

[edita] Biografia

La vida d'Albert quan era petit es va presentar amb el problema del càncer, ja que li van haver d'amputar una cama, un pulmó i part del fetge. Va passar gran part de seva joventut a l'hospital lluitant contra aquesta malaltia.

Als 24 anys, quan abandona definitivament l'hospital, comença a cursar estudis universitaris, on es gradua com a Enginyer Industrial. Tot i això, la màgia del teatre i del cinema li crida més l'atenció. Comença a escriure guions i a actuar amb la seva companyia Los Pelones (l'al·lusió a Pelones és per la quimioteràpia a la que es va haver de sotmetre). Escriu per a Televisión Española i Televisió de Catalunya, on comença a destacar en sèries com Abuela de verano o El cor de la ciutat.

Tot i això, la vertadera explosió on es dóna a conèixer el seu talent com a guionista té lloc a la pel·licula Planta 4ª (2003), dirigida per Antonio Mercero i interpretada per Juan José Ballesta. En aquesta obra explica com va ser la seva experiència a l'hospital quan va patir càncer, en la que interpreta una realitat que ell va viure, allunyada de la idea que viure a l'hospital és un drama.

El 2006, viu el seu any més intens com a guionista, ja que s'estrenen dos obres amb guió seu. La primera és Tu vida en 65', dirigida per María Ripoll i interpretada entre altres per Tamara Arias i Javier Pereira, s'estrena a l'estiu i conta una historia en la que la mort i la casualitat coincideixen constantment. Albert va ser premiat als Premis Barcelona Cinema com el millor guió amb aquesta pel·lícula. L'altre pel·lícula estrenada aquest any va ser Va a ser que nadie es perfecto, dirigida per Joaquín Oristrell i interpretada per Santi Millán, Fernando Tejero i José Luis García Pérez. En aquesta última pel·lícula, es retrata la minusvàlia com una cosa quotidiana, dins de lo normal, desterrant la visió estranya davant aquest tema.

El 2007 comença el rodatge de la pel·licula del que serà el seu debut com a director cinematogràfic: No me pidas que te bese, porque te besaré, basada en les seves obres de teatre No me pidas que te bese, porque te besaré i El club de las pajas.

També el 2007 comença una gira amb una obra seva de teatre: Idaho & Utah (Nanas para nenes malitos), on és actor, autor i director. La obra gira entorn a un futur proper, on s'inventa una pastilla per a deixar de dormir per sempre.

[edita] Enllaços externs