[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Al-Afshin Haydar - Viquipèdia

Al-Afshin Haydar

De Viquipèdia

Al-Afshin Haydar (més correctament Khaydar) fou príncep d'Ushrusana, territori muntanyós entre Samarcanda i Khudjanda, a la Transoxiana (Mawara al-Nahr) i va succeir al seu pare Kawus, el primer príncep musulmà, després del 822.

General al servei d'Al-Mamun, i després del califa Al-Motamid, va ser designat pel germà d'aquest darrer, que era governador d'Egipte, com a governador de Barka (Cirenaica) des d'on va reprimir la revolta els coptes i àrabs del delta el 831.

Va crear el regiment Maghariba per al qual reclutava àrabs del delta i del desert occidental.

Del 835 al 837 va dirigir la campanya contra Babak a l'Azerbaidjan. En recompensa el califa li va donar una corona, dues espases amb pedres precioses i els governs de Sind, Armènia i Azerbaijan. També va participar a l'expedició a Amorium dirigida personalment pel Califa Al-Mutasim el 838.

Després es va enemistar amb l'emir Tahírida Abd Allah ben Tahir, que exercia la sobirania sobre el seu principat i va instigar la revolta del ispahbadh de Tabaristan, el karínida Muhammad ben Karin conegut per Al-Maziyar. Quan aquest fou derrotat Afshin fou arrastrat a la seva caiguda. Acusat d'apostasia fou jutjat i tancat a una presó a Samarra on se'l va deixar morir de fam (maig-juny del 841).