Adolesc??ncia
De Viquip??dia
L'adolesc??ncia ??s l'etapa de la vida de la persona que t?? lloc entre la infantesa i l'edat adulta. Es diferencia de la pubertat la qual ??s m??s recent, pel fet que els canvis f??sics van associats a canvis culturals i socials. Per aix??, la definici?? d'adolescent pot variar segons l'??poca o zona. Durant l'adolesc??ncia, o al final d'aquesta, es produeix la majoria d'edat, reconeguda per la llei i les tradicions pr??pies de cada cultura, com festes o ritus de pas).
La transici?? o canvi s'efectua no solament des del punt de vista biol??gic (augment de pes, talla i secrecions hormonals) sin?? que s'est??n a esferes ps??quiques, socials, intel???lectuals i sexuals. En l'adolesc??ncia s'inicia la preparaci?? de l'??sser hum?? al final de la seva infantesa, per a ser l'adult de l'esp??cie.
L'adolescent busca establir la seva personalitat pr??pia, per aix?? sovint es revolta contra l'autoritat, que representa la generaci?? anterior. En aquest proc??s de definici?? pot variar la seva manera de vestir i de comportar-se, especialment si est?? influ??t per una subcultura particular. Sol q??estionar els valors establerts i necessita experimentar coses noves, com a signe de la seva creixent llibertat. La principal influ??ncia moral ve del grup d'iguals (fins i tot si ??s per rebuig).
Aquesta preparaci?? de cos i ment, prov?? no solament de si mateix, sin?? que es conjuga amb el seu entorn, el qual ??s transcendental perqu?? els grans canvis que la naturalesa produe??x en ell ho facin arribar a l'edat adulta.
Taula de continguts |
[edita] Etimologia
Aquest terme deriva del verb llat?? adolescere que significa cr??ixer.
[edita] Descripci??
A difer??ncia de la pubertat, que comen??a a una edat determinada (als 9 anys en les nenes i 11 en els nens aproximadament) a causa de canvis hormonals, l'adolesc??ncia pot variar molt en edat i en durada en cada individu doncs aquesta relacionada no solament amb la maduraci?? psiquica de l'individu sin?? que dep??n de factors psico-socials m??s amplis complexos, originats principalment en el sen familiar. L'adolesc??ncia ??s un fenomen biol??gic, cultural i social, per tant els seus l??mits no s'associen solament a caracter??stiques f??siques. El temps s'identifica amb canvis importants en el cos, juntament amb progressos en la psicologia i la carrera acad??mica d'una persona. En l'inici de l'adolesc??ncia, els nens acaben l'escola prim??ria i s'incorporen generalment l'educaci?? secund??ria o ensenyament mitj??. Moltes cultures difereixen en quin ??s l'edat en la qual les persones arriben a ser adultes. En molts pobles el pas de l'adolesc??ncia a l'edat adulta va unit a cerim??nies o festes.
Els canvis en l'adolesc??ncia pertoquen a:
- Intel???lig??ncia
- For??a
- Imaginaci??
- Sexualitat
- Recerca de llibertat i individualitat
- Perseverants en metes personals
[edita] Tradicions
L'arribada a l'adolesc??ncia s'ha celebrat sempre amb distints rituals i ritus de passada, com poden ser, per exemple, les diferents festes que, organitzades pels "quintos", es realitzen a Espanya i Hispanoam??rica. Tamb?? per exemple, la celebraci?? de Jap?? d'aix?? es diu "seijin shiki" (la "vinguda de l'edat").
[edita] L'adolesc??ncia al judaisme
La tradici?? jueva considera que els barons s??n membres de la comunitat adulta a l'edat de 13 anys i de les noies als 12 anys. Aquesta transici?? es celebra mitjan??ant un ritual, cridat Bat Mitzvah per a les dones, i el Bar Mitzvah si es tracta d'un bar??.
[edita] L'adolesc??ncia a l'Islam
???Les relacions entre nois i noies s??n un problema de la nostra societat, predominantment jove. Prefereixen casar-se m??s tard i el per??ode entre la maduresa i el matrimoni ??s molt sensible. Per a resoldre aquest problema necessitem investigar en el camp de les lleis seculars, el benestar social, l'educaci?? i, fins i tot, la pol??tica. Aquest problema no pot resoldre's merament amb lleis. Hem de tenir ajuda dels nostres pensadors religiosos i socials i adaptar la millor soluci?? possible.??? Font: Una aproximaci?? al President Jatami i els seus punts de vista, Ambaixada de la Rep??blica Isl??mica d'Iran, Madrid 1999.-
[edita] Articles relacionats
- Educaci?? sexual
- Majoria d'edat
- Pubertat
[edita] Refer??ncies
- Una aproximaci??n al Presidente Jatami y sus puntos de vista., Embajada de la Rep??blica Isl??mica de Iran. Madrid. 1999.