[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Adelaida d'Àustria - Viquipèdia

Adelaida d'Àustria

De Viquipèdia

Adelaida d'Àustria
Adelaida d'Àustria

Adelaida d'Àustria, reina de Sardenya (Milà 1822 - Torí 1855). Arxiduquessa d'Àustria, princesa d'Hongria i de Bohèmia amb el tractament d'altesa imperial que es casà amb el primer rei d'Itàlia, Víctor Manuel II d'Itàlia.

Nascuda a la ciutat de Milà, capital de la llavors província austriaca de la Llombardia, el dia 3 de juny de 1822, essent filla de l'arxiduc Rainier d'Àustria i de la princesa Elisabet de Savoia-Carignano. Adelaida era néta per via paterna de l'emperador Leopold II, emperador romanogermànic i de la infanta Maria Lluïsa d'Àustria mentre que per via materna ho era del príncep Carles Manuel de Savoia-Carignano i de la princesa Maria Teresa de Savoia.

Educada a la cort virreinal de Milà en un ambient culte i italianitzat, on el seu pare era el governador de les dues províncies italianes de l'Imperi austríac, Llombadia i Venècia, l'arxiduquessa contragué matrimoni el dia 12 d'abril de 1842, a l'edat de 20 anys, amb el príncep i llavors rei Víctor Manuel II d'Itàlia, a Stupinigi. Víctor Manuel era fill del rei Carles Albert I de Sardenya i de l'arxiduquessa Maria Teresa d'Àustria-Toscana.

Víctor Manuel i Adelaida tingueren set fills i en el part del darrer l'arxiduquessa austriaca hi trobà la mort.

  • SAR la princesa Clotilde d'Itàlia, nascuda el 1843 a Torí i morta el 1911 a Moncalieri. Es casà el 1859 a Torí amb el príncep Napoleó Josep Bonaparte.
  • SAR el príncep Amadeu d'Itàlia, nat el 1845 a Torí i mort el 1890 a la mateixa localitat. Es casà el 1867 a Torí amb l'aristòcrata italiana, Maria Victòria del Pozzo, princesa de la Cisterna. L'any 1888 es tornà a casar, aquest cop amb la princesa Maria Leticia Bonaparte.
  • SAR el príncep Oddone d'Itàlia, duc de Montferrato, nat el 1847 a Torí i mort el 1866 a Gènova.
  • SAR el príncep Carles Albert de Savoia, duc de Chablais, nat el 1851 a Moncalieri i mort el 1854 a Stupinigi.
  • SAR el príncep Víctor Manuel de Savoia, comte de Gènova, nat el 1855 a Torí i mort pocs mesos després a la capital piemontesa.

Maria Adelaida morí el dia 20 de gener de 1855 a Torí, dotze dies després del naixement del seu darrer fill. L'infant moriria sis mesos després.