[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Abd Allah ben Sad - Viquipèdia

Abd Allah ben Sad

De Viquipèdia

Abu Yahya Abd Allah ben Sad ben Abi Sarh al-Amiri fou un home d'estat i general musulmà, del clan dels quraixites. Germà de llet del Califa Uthman, fou el seu principal suport i finalment cap dels partit dels omeies.

De jove fou secretari de Mahoma i més tard va abjurar del islam i va dir que havia alterat als escrits les suposades revelacions del profeta. Va estar a punt de ser condemnat a mort i fou salvat pel seu germà de llet Uthman. Després va tornar al islam.

Va prendre part a la conquesta d'Egipte sota les ordres de Amir ben al-Asi en temps del Califa Omar (Umar), i ja llavors va governar l'Alt Egipte de fet de manera independent aprofitant la baralla entre el Califa i Amr ben al-Asi.

En agraïment a Uthman, Abd Allah va dirigir tropes en favor del seu germà de llet per portar-lo al califat el 644.

Fou nomenat governador de tot Egipte però la data es incerta [1]. Va arreglar els afers entre musulmans i nubis i va ajudar al jove Muawiya en la seva expedició contra Xipre. El 27 de l'hègira (647-648) va fer una expedició contra l'Àfrica bizantina que va sotmetre; va guanyar als bizantins la batalla naval de Dhat al-Sawarfi en la que la flota bizantina fou destruïda (655/656).

Quan van esclatar revoltes contra Uthman, Abd Allah fou el campió legitimista. Va sortir d'Egipte per ajudar al califa deixant el govern interí a Al-Saib ben Hisham, que poc després fou enderrocat pel partit revolucionari egipci dirigit per Muhammad ben Hudhayfa, que va impedir a Abd Allah el retorn. Aquest, mentre, assabentat de la mort d'Uthman, es va unir a Muawiya.

Va morir entre el 36 i el 37 (entre 656 i 658) a Ascaló o a Ramla.