[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Abd Allah ben Khazim - Viquipèdia

Abd Allah ben Khazim

De Viquipèdia

Abd Allah ben Khazim al-Sulami fou governador del Khurasan al segle VII.

La primera expedició àrab al Khurasan fou dirigida per Abd Allah ben Amir de Bàssora el 31 de l'hègira (651/652) i Abd Allah ben Khazim al-Sulami dirigia la avantguarda i va ocupar Sarakhs. Va sufocar una revolta dels Karin (653/654) i va rebre com a premi el govern de la província [1].

Durant el segon govern de Abd Allah ben Amir a Bàssora (des el 661) Kays ben al-Hatham al-Sulami fou nomenat governador de Khurasan i Abd Allah ben Khazim i Abd al-Rahman ben Samura foren enviats contra Balkh i Sidjistan. El governador no va poder aturar una revolta dels heftalites al Khurasan el 662 i Abd Allah ben Khazim fou nomenat llavors governador. Va governar tres anys fins que fou substituït el 665.

Vers el 680-682 va tornar a la província amb l'exèrcit de Sam ben Ziyad i quan aquest se'n va entornar després de la mort del califa Yazid I, va deixar el govern interí a Abd Allah ben Khazim (684). Va derrotar al governant tamimita de Merw i amb l'ajut de Tamim va derrotar als governants bakrites de Marw al-Rudh i d'Herat als que va sotmetre. Va fer front a revoltes tamimites.

El 692 Abd al-Malik el va proposar com a governador titular par set anys, però va refusar ja que considerava que tenia dret al govern vitalici, i llavors fou designat per set anys el subgovernador de Merw, el tamimita Bukayr ben Wishah que va acceptar. Bukayr va derrotar a Abd Allah ben Khazim (probablement el 73 de l'hègira = 692-693) que va morir a la lluita quan intentava reunir-se amb el seu fill Musa ben Abd Allah a la fortalesa de Tirmidh.