[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Abd Allah ben Amir - Viquipèdia

Abd Allah ben Amir

De Viquipèdia

Abd Allah ben Amir (La Meca 626-vers 680) fou un governador del clan quraixita de Al-Shams i cosí del califa Uthman.

El seu cosí el va nomenar governador de Bàssora (629 hègira = 649-650) en substitució de Abu Musa al-Ashari. Es va posar ràpidament en campanya a Pèrsia i va conquerir Istakhr, Darabdjird i Djur (Firuzabad). El 651 va entrar a Khorasan, va derrotar als heftalites i va ocupar la província fins a Merw (652), Balkh (653) i Herat. Llavors va tornar a Bàssora deixant lloctinents encarregats del govern de Khorasan.

El 656 va sostenir inicialment a Uthman sense èxit, i tot seguit va donar suport a Aisha, Talba i Al-Zubayr que a Bàssora van organitzar la resistència contra Alí. Després de la derrota a la Batalla del Camell es va refugiar amb un home dels Banu Hurkus i després va marxar a Damasc on es va unir a Muawiya I.

El 661 Muawiya li va encarregar de tractar amb Hasan ben Alí i al final d'aquell mateix any va poder recuperar el seu govern de Bàssora. Entre el 662 i el 664 els seus lloctinents van reconquerir el Khorasan i el Sidjistan que s'havien perdut pels àrabs durant la guerra civil. Fins i tot va enviar una expedició al Sind.

Considerat indulgent amb les tribus, Muawiya el va substituir (664) per un governador mes enèrgic. Des llavors va viure retirat fins que va morir a La Meca entre el 57 i el 59 de l'hègira (entre 678 i 680).