[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

A Margalida - Viquipèdia

A Margalida

De Viquipèdia

A Margalida és una cançó composta pel cantautor català Joan Isaac el 1976 i publicada per primera vegada el 1977. Per la seva bellesa i sensibilitat ha esdevingut una cançó popular que forma part de la memòria col·lectiva a Catalunya. Representa tot un himne contra la pena de mort.


[edita] Informació discogràfica

Lletra i música: Joan Isaac

Any d'edició: 1977

Discos de Joan Isaac on apareix:

  1. Viure (Ariola, 1977)
  2. Planeta Silenci (Stres Music, 1998)
  3. Només han passat cinquanta anys (Discmedi, 2004)
  4. Bàsic (Discmedi, 2007)
  5. Duets (Discmedi, 2007)

Obres col·lectives on apareix:

  1. Les cançons de temps era temps d´Àngel Casas" (TV3, 2000)
  2. Canto por el cambio ((Uruguay, 2004)
  3. Aquelles cançons de la cançó (Picap-Discmedi, 2004)
  4. Cantautores para la Libertad (Dro East West, 2005)
  5. Tiempos de lucha (V2 Records, 2005)
  6. Cantautar (Vicious Records, 2006) interpretada por Edu Monteagudo


[edita] Curiositats i Impacte social

A Margalida està inspirada en l'execució en 1974, a la presó Model de Barcelona, del jove anarquista català Salvador Puig Antich. Com a curiositat, la cançó tracta el tema personalitzant-lo no en el protagonista de la història, sinó en la seva companya sentimental.

El tema va ser escrit per l'artista amb el coneixement d'estar proper a la situació, a causa de la seva proximitat a la família durant l'època en que es va desenvolupar aquest succés.

La primera versió publicada s'inclou en l'LP Viure, amb la traducció del text realitzada per José Manuel Caballero Bonald.

Joan Isaac interpreta la cançó A Margalida en totes les seves actuacions, generalment precedida per un text recollit en el llibre Conta enrere de Francesc Escribano. Amb aquest gest simbòlic el cantautor rendeix un homenatge continuat a Salvador Puig Antich, contribuint així al manteniment de la memòria col·lectiva històrica.

L'última versió publicada té com a particularitat que és cantada en part en català i en part en basc, acompanyat per l'artista basc Gorka Knörr.


[edita] Enllaços externs