[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Àrvedui - Viquipèdia

Àrvedui

De Viquipèdia

Àrvedui va ser el quinzè i darrer rei d'Arthedain, un dels regnes dels dúnedain del nord de la Terra Mitjana que va surgir de la divisió d'Àrnor, i que forma part del llegendari de J.R.R. Tolkien.

Era fill i hereu del rei Àraphant d'Arthedain, i heredà el tron a la seva mort el 1964 de la Tercera Edat.

El seu nom significa "l'últim rei" en síndarin, i va ser coronat amb aquest nom degut a una profecia que Màlbeth el Visionari havia fet sobre ell:

"Àrvedui l'heu d'anomenar, ja que serà l'últim a Arthedain. Però una opció apareixerà als dúnedain, i si escullen aquell que sembla portar menys esperança, aleshores el teu fill canviarà el seu nom i esdevindrà el rei d'un gran reialme. Si no, molt dolor i moltes vides d'homes passaran fins que els dúnedain no tornin a alçar-se i unir-se de nou." Apèndix A de El Senyor dels Anells

Degut a la política d'aliances del seu pare Àrvedui s'havia casat amb Fíriel, filla del rei Òndoher de Góndor. Òndoher va morir en un atac del orientalencs el 1944, i aleshores Àrvedui va enviar cartes a Góndor reclamant el tro com a descendent directe d'Isíldur i espòs de Fíriel (única descendent d'Òndoher en vida, ja que els seus germans havien mort amb el seu pare). La seva pretensió va ser rebutjada i van coronar el general Eàrnil, un parent més distant.

Segons la interpretació més extesa de la profecia de Màlbeth, s'acostaven mals temps, ja que s'havia perdut l'oportunitat de reunir sota un mateix rei els regnes del nord i del sud, en un moment en que calia fer front a un enemic comú.

Àrvedui es converitria en rei d'Arthedain poc després. Ja amb ell al tro, el 1974, Àngmar va atacar un altre cop amb totes les seves forces. L'ajuda per part del regne del sud es va retardar degut a les desavinences passades, i quan l'exèrcit de Góndor capitanejat pel rei Eàrnur va arribar, els dúnedain del nord ja havien estat derrotats. El regne d'Arthedain havia quedat destruït, i Àrvedui havia fugit al nord fins la badia de glaç de Forochel, on s'embarcà en un vaixell que naufragà. El rei va morir i els palantirs d'Annúminas i Àmon Sûl es van perdre sota el mar.

Amb l'ajuda de Círdam de Lindon, l'exèrcit de Góndor va destruïr el regne d'Àngmar, i el Rei Bruixot va fugir del nord.

El fill d'Àrvedui, Àranarth, era l'hereu de la línea del nord, però els regnes d'Àrnor o Arthedain havien desaparegut. Els supervivents es van agrupar en campaments i es convertiren en els Muntaners del Nord, i Àranarth va ser el primer dels seus capitans.


Precedit per:
Àraphant
Rei d'Arthedain
1891 T.E.-1964 T.E.
Succeït per:
Ningú
(Àranarth com a capità dels dúnedain)