[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Àguila peixatera - Viquipèdia

Àguila peixatera

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Àguila peixatera

Estat de conservació
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Aves
Ordre: Falconiformes
Família: Pandionidae
(Sclater & Salvin, 1873)
Gènere: Pandion
(Savigny, 1809)
Espècie: P. haliaetus
Nom binomial
Pandion haliaetus
(Linnaeus, 1758)

L'àguila peixatera, àguila d'estany o àguila pescadora (Pandion haliaetus) és un rapinyaire que és l'única espècie del gènere Pandion de la família Pandionidae.

Taula de continguts

[edita] Morfologia

  • Té la part superior de color marró obscur i la inferior blanca amb taques fosques.
  • Medeix uns 51-58 cm.
  • Quan vola mostra les ales llargues i anguloses, que bat lentament.[1]

[edita] Alimentació

S'alimenta exclusivament de peixos, que captura -tant a les zones humides com a la mar- llançant-se en picat. Des del seu lloc de guaita es llença contra l'aigua quan els peixos, com ara les truites o els lluços, es troben prop de la superfície, tant al mar com als embassaments o als rius. Durant l'atac no arriba a cabussar-se del tot i s'ajuda amb unes escates que té als dits amb ungles llargues i corbes. Aquesta modificació, com la del bec ganxut i la del dit extern, que té una bona mobilitat per fer més pressió, li serveixen per subjectar millor les seues lliscadisses preses.

[edita] Costums

Alguns individus són sedentaris i d'altres, estivals.

[edita] Reproducció

Nia en els penya-segats i el volum de la posta és de 2-4 ous, normalment de 3. La femella pon de febrer a març, i els polls fan eclosió a mitjan març i resten dins el niu fins a la darreria de juny o començament de juliol.

[edita] Distribució geogràfica

Als Països Catalans és un ocell que pot observar-se en migració tant primaveral com tardorenca, a la costa i a l'interior. Encara que antigament hi criava, avui només ho fa a Mallorca, Cabrera i en algunes localitats costaneres del continent.[2]

[edita] Referències

  1. Lalueza i Fox, Jordi: El llibre dels ocells de Catalunya. Editorial De Vecchi - Edicions Cap Roig. Barcelona, 1987, pàgina 37. ISBN 843150434X.
  2. Llorente, Gustavo: Els vertebrats de les zones humides dels Països Catalans. Editorial Pòrtic, S.A. Col·lecció Conèixer La Natura, núm. 6, plana 101. Desembre del 1988, Barcelona. ISBN 8473063546.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Àguila peixatera
Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies

[edita] Imatges


Aquest article sobre ocells és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.