[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Zeuxis d'Heraclea - Viquipèdia

Zeuxis d'Heraclea

De Viquipèdia

Zeuxis d'Heraclea (Zeuxis, Ζεῦξις) fou un famós pintor grec, el més gran del seu temps després de Parrasi (Parrhasius).

Era nadiu d'Heraclea (no està determinat de quina de les ciutats d'aquest nom). Va néixer a la meitat del segle V aC (probablement vers 455 aC) i va florir vers 425 a 400 aC.

Va crear diverses obres entre les quals els "Acarnanis" de vers el 425 aC. Va treballar pel rei Arquelau de Macedònia (vers 413 aC a 399 aC) pel que va decorar el palau reial de Pel·la (Macedònia). Abans del 399 aC ja havia arribat al cim i havia acumulat una considerable fortuna. Després de viure a Atenes (vers 430-415 aC) i Macedònia (vers 415-400 aC) va anar a la Magna Grècia on va fer una pintura d'Helena per encàrrec de Crotona, i per una de les seves pintures es pensa que també va estar a Sicília i concretament a Agrigent. No se sap quan va morir ara en tot cas fou abans del 355 aC.

Fou deixeble de Demòfil d'Himera o de Nesees de Tassos (aquest darrer desconegut). En el seu estil cal incloure la facultat d'imitació extraordinària, l'exhibició dels encants sensuals i la gratificació de la sensualitat, i sobretot el contrast de la llum i l'ombra. Va estar influït per Apol·lodor. El seu ideal era la forma i no el caràcter.

Altres obres de Zeuxis foren "el nen Hèrcules matant una serp" (Hercules Infans Dracones strangulans, Alemena corams pavente et Amphitryone), probablement la mateixa que Plini anomena Alemena; la "dona hipocentaure"; Helena al pòrtic d'Atenes (Ἀλφίτων Στοά; Júpiter entronitzat amb els déus al costat; Marsyas religatus; Apollo et Marsyas; Menelaus; Boreas o Triton.

Com que no és esmentat per Pausànies es suposa que les seves obres ja havien estat destruïdes o portades a Roma al seu temps.