[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Yuki - Viquipèdia

Yuki

De Viquipèdia

Els yuki són una tribu índia de la família lingüística hoka-sioux, i segons altres una llengua aïllada, el nom del qual procedeix del wintun i vol dir “estranger” o "enemic". També són dits Ukhotno'm. Es dividien en quatre grups:

  • Yuki, a la part alta del riu Eel.
  • Huchnom, al NO de la vall de Redwood.
  • Yuki de la Costa, al llarg de la costa de Redwood, de Cleone fins Usal.
  • Wappo, als marges del Russian, en territori pomo. Dividits en central, nord, sud, oest i lile’ek.

Taula de continguts

[edita] Localització

Vivien entre Round Valley, North Folk i el riu Eel (Califòrnia), tot ocupant part de la costa del pacífic, des de l’actual Fort Bragg fins l’Usal, a la desembocadura de l’Eel. Actualment viuen a la reserva Round Valley (California).

[edita] Demografia

A començaments del segle XIX eren uns 2.500 segons Alfred L. Kroeber, però foren reduïts a 300 el 1864 i a 200 el 1906, i cap el 1970 només hi havia 75 a Geyserville i Napa River. Segons Asher, el 1980 hi havia 50 yuki i 4 wappo. Segons el cens dels EUA del 2000, de yuki hi havia 311 purs, 116 barrejats amb altres tribus, 106 amb altres races i 32 amb altres races i tribus. En total, 565 individus. Pel que fa als wappo, hi havia 108 purs, 56 barrejats amb altres tribus, 56 amb altres races i 28 amb altres races i tribus. En total, 248 individus.

[edita] Costums

Eren petits i grassos, amb el crani allargat. Menjaven aglans, arrels, baies, peix i cacera. Duien molt poca roba i les dones es tatuaven. Pescaven salmons i caçaven ossos i daines. Els de l’interior habitaven en edificacions petites cobertes de terra, i els de la costa en bordes d’escorça, de forma cònica i amb pals, però ambdós tenien una casa comunal de dansa feta de palla i terra, i una casa de suor. Creien en un ésser suprem, Taikomol “el que camina sol”, qui ho va crear tot, té forma i aparença humana, i també el Tro, el qual li fa d’ajudant. El seu cerimonial és molt similar als dels pomo; enterraven els morts asseguts dins una cistella que després enterraven sense gaire cerimoniositat.

Yuki cultivadors de nome, 1850
Yuki cultivadors de nome, 1850

S’organitzaven en comunitats de molts establiments escampats o en viles que ocupaven àrees determinades, cadascuna d’elles amb un cabdill i totes amb un cabdill suprem. Comptaven amb un líder guerrer, un xaman i un remeier; llevat els costaners, la resta guerrejaven freqüentment. Comerciaven peix i cloïsses. Tenien un sistema de comptar octogenari, puix que comptaven amb els espais d’entre els dits. També tenien com a costum guerrera prendre els caps dels enemics morts per a fer una cerimònia posterior.

[edita] Història

Tenien guerres constants contra els seus veïns pomo i wintun, enemics seus, però des del 1849 foren exterminats sense pietat pels blancs buscadors d’or al seu territori. Endemés, el 1838 patiren una epidèmia de verola i el 1856 començaren a cultivar nome al seu territori. El 1862 els blancs ocuparen el 80 % de la reserva i mataren 45 indis, i el 1871 es va crear una missió a Round Valley, des d’on molts s’uniren a la Ghostdance. La membre de la tribu més destacada és la poetessa Margaret Yellowhammer Card.

[edita] Enllaç