[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Yukatek - Viquipèdia

Yukatek

De Viquipèdia

Maia Yucatec
'Maaya t'aam'
Pronunciació: AFI:
Altres denominacions: Maya
Parlat a: Mèxic, Guatemala, Belize
Regió: els estats de Yucatán, Quintana Roo, Campeche i Chiapas, a Mèxic nord de Guatemala i Belize.
Parlants: 800.291
Rànquing:
Classificació genètica: Ameríndia

  Llengües maienses
   Maia
    Maia yucatec

estatus oficial
Llengua oficial de: a Mèxic té reconeixement com a llengua nacional
Regulat per: Secretaria de Educación Pública de México
codis de la llengua
ISO 639-1 --
ISO 639-2 myn
ISO/FDIS 639-3 {{{iso3}}}
SIL yua
{{{mapa}}}
vegeu també: llengua

El maia yucatec (yukatek segons l'ortografia moderna de l'Acadèmia de Llengües Maies), és una llengua maia que es parla a la península de Yucatán (Mèxic) al nord de Belize i algunes regions de Guatemala. S'hi coneix simplement com a maia (l'adjectiu yucatec s'utilitza com a referència lingüística per a distingir-la de les altres llengües de la família maia, com ara el txol, el quitxé o el lacandó).

El maia yucatec, com la resta de les llengües maies, utilitza l'alfabet llatí, introduït durant la conquesta de Yucatán. Els missioners catòlics van crear un sistema d'ortografia basat en el castellà d'aleshores, que utilitzava x per representar el so /ʃ/ (com en català), que ha desaparegut del castellà contemporani. No obstant ja existia una forma d'escriptura jeroglífica de l'època precolombina .

Una característica del maia yucatec és l'ús de les consonants ejectives o glotalitzades /p'/, /k'/, /t'/, és a dir que es pronuncien amb una pausa glotal immediata, la qual cosa produeix un efecte sonor distintiu de les llengües de la família maia. Per a representar aquest so, s'utilitza l'apòstrof després de la lletra: k'ux k'a k'al (fa calor fora). Els apòstrofs no s'utilitzaven en la grafia clàssica però des del segle XX l'ortografia moderna en recomana l'ús.

El maia yucatec és una llengua aglutinativa i per tant algunes de les llengües maies poden ser molt llargues. La llengua conté moltes paraules prefixes, sufixes i afixes. Segueix l'ordre verb-subjecte-objecte així com l'alineació ergativa morfosintàxica.

Al Yucatán el maia yucatec és la primera llengua de gran part de la població. Com a llengua indígena de Mèxic té reconeixement oficial com a llengua nacional amb la mateixa validesa que el castellà a les comunitats indígenes on s'hi parli. L'educació primària i secundària d'aquestes comunitats és bilingüe.

El maia al Yucatán
El maia al Yucatán