[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Yamuna - Viquipèdia

Yamuna

De Viquipèdia

Yamuna
El Taj Mahal a la ribera del Yamuna.
El Taj Mahal a la ribera del Yamuna.

El Taj Mahal a la ribera del Yamuna.
Llargada 1.370 km
Altitud del naixement ? m
Cabal mitjà ? /s
Àrea conca ? km²
Naixement Serralada de l'Himalaia
Desembocadura Al riu Ganges (concretament a Allahabad)
Territoris de la conca Índia
Riu - Hidrologia - Rius del món


El riu Yamuna és un dels principals rius del nord de la Índia. Amb una longitud total de 1.370 km, és un dels majors afluents del Ganges.

El Yamuna neix a la serralada de l'Himalaia i flueix pels estats de Delhi, Uttar Pradesh i Haryana abans d'unir-se al Ganges a Allahabad. Les ciutadts de Delhi, Mathura i Agra estan situades a la ribera d'aquest riu. El Yamuna és un dels set rius sagrats de la Índia.

A les riberes del riu es troben nombrosos edificis destacats, com el Taj Mahal d'Agra. Encara que en altres temps va ser una artèria de comunicació important, a l'actualitat el riu s'utilitza bàsicament per regar els terrenys que el travessa. A prop d'uns 57 milions de persones depenen directament de les seves aigües.

El Yamuna és, després del Ganges, el riu més sagrat de la Índia. D'acord amb la llegenda, la deessa del riu és la germana del déu hindú de la mort, el déu Yama, i germana del déu del sol, Surya. Segons el Mahabharata, el déu Krishna va passar la seva infància a les aigües d'aquest riu.

El Yamuna a Agra
El Yamuna a Agra
El Triveni, o la confluència del Yamuna i el Ganges
El Triveni, o la confluència del Yamuna i el Ganges

[edita] Representació iconogràfica

Com que està considerat com a una divinitat, el Yamuna apareix freqüentment representat en els temples hinduistes. Generalment se'l representa com a un personatge femení muntat sobre una tortuga, acompanyada per una o dos servents que porten un petit para-sol. La seva representació sol aparèixer a les portes d'entrada als temples, juntament amb la deessa del Ganges. La seva presència simbòlica serveix per a que el fidel que creuï el marxapeu de la porta quedi purificat.

[edita] Enllaços externs