[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vincristina - Viquipèdia

Vincristina

De Viquipèdia

Vincristina, conegut anteriorment com a leurocristina, és un alcaloid de la planta florescent de nom pervinca (Catharanthus roseus). En forma de sulfat de vincristina, és un fàrmac utilitzat en la leucèmia aguda.

Taula de continguts

[edita] Descripció

La fòrmula empírica del sulfat de vincristina ès C46H56N4O10 H2SO4. A la vincristina es la coneix també amb els noms LCR i VCR. Per a ús farmacològic és un pols amorfe de color blanc soluble en metanol i en aigua, però poc soluble en alcohol etílic al 95%. En la seva forma de sulfat de vincristina, en etanol al 98%, té un espectre ultravioleta amb màxims a 221 nm (E + 47100)

[edita] Ús en terapéutica

El sulfat de vincristina està indicat en leucèmia aguda. En combinació amb altres oncolítics s'utilitza per a tractar l'enfermetat de Hodgkin, linfomes malignes no Hodgkin, rabdomiosarcoma, neuroblastoma, tumor de Wilms, sarcoma osteógen, càncer de mama,etc.

[edita] Farmacología

La vincristina entra a la célula a través d'un mecanisme de transport i s' enllaça a proteínes tubulars. Durant la fase de metafase de la mitosi, el fàrmac inhibeix la polimerització de la tubulina a microtúbuls. En virtud de la presència de la vincristina en l'interior de la cèl·lula durant el cicle complet cel·lular es veu possible l'aparició de citotoxicitat en la Fase-S. No s'han vist aquests efectes abans d'iniciar la mitosi.

[edita] Metabolisme

La vincristina és metabolitzada principalment en el fetge. Gairebé un 45% de la dosi administrada és convertida en aquest lloc a metabolits y productes de desfet.

[edita] Excreció

Un 50% de la dosi és retinguda en el cos al passar 48 hores, a les 72 hores pot detectar-se vincristina en l'orina. També s'excreta via biliar y per les femtes fecals.

[edita] Reaccions secundaries

La vincristina pot causar leucopènia i anèmia a més de trombocitosi temporal.

L'efecto secundari més important de la vincristina és la neurotoxicitay depenent de la dosi. Els símptomes estan relacionats amb l'alteració del sistema nerviós central i perifèric.

[edita] Interaccions

La vincristina pot ser utilitzada en combinació amb altres agents citostàtics com el metotrexat. Les interaccions entre la vincristina i els agents alquilants i el metrotexat durant el cicle cel·lular, poden produir una elevació del efect citotòxic total.

[edita] Precaucions especials

La vincristina pot tenir un efecte teratògen potencial o altres efectes adversos sobre el fetus. S'estan estudiant els efectes de la droga sobre la fertilitat humana.

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enllaços, capçaleres, imatges, categories, interwikis, ...