[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Venelis - Viquipèdia

Venelis

De Viquipèdia

Els venelis o unelis o venels o unels (llatí unelli o unellii o veneli o venellii) foren un poble marítim de l'Armòrica a la Gàl·lia, esmentat per Cèsar juntament amb els venetis, osismis, curiosolites i altres.

Foren sotmesos per P. Crassus el 57 aC, però el 56 aC es van revoltar junt amb els curiosolites, aulercis (Aulerci ebuvorices) i lexovis i es va haver d'enviar una força de tres legions dirigides per Q. Titurius Sabinus que va pacificar el territori. Els rebels anaven dirigits pel cap dels venelis, Viridovix i al seu exercit es van unir gals d'arreu. Titurius es va tancar al seu campament i va fer pensar als gals que estava en inferioritat però quant el camp fou atacat foren derrotats completament, i milers de gals van morir, i la cavalleria romana va perseguir als que es van poder escapar. A la rebel·lió de Vercingetorix del 52 aC els venelis van participar amb sis mil homes.

La seva capital, segons Ptolomeu, fou Crociatonum. El seu territori era la península de Cotantin o Cotentin al actual departament de La Manega menys una part que es al departament de Calvados.