[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vellesa - Viquipèdia

Vellesa

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enllaços, capçaleres, imatges, categories, interwikis, ...

El terme tercera edat, és un terme antròpic social que fa referència a la població de persones majors, no necessàriament jubilades, normalment de 65 o més anys. Aquest grup d'edat està creixent en la piràmide de població o distribució per edats en l'estructura de la població, la baixa taxa de natalitat i la millora de la qualitat de vida i l'esperança de vida són les causes principals que produeïxen aquest fet.

En els països tercermundistas, la tercera edat perd ràpidament oportunitats de treball, activitat social i capacitat de sociabilizació, es senten postergats, eradicats i sense mes opcions que acabar en un asil; a diferència d'aquells dels països desenvolupats que gaudeixen d'un millor estàndard de vida, són subsidiadors per l'Estat i poden accedir a millors pensions, garanties de salut etc. Fins i tot hi ha països desenvolupats que atorguen treball sense discriminar per l'edat i on preval l'experiència i capacitat. Els índexs de malalties associades a la vellesa(Alzheimer,artrosi etc.) són més recurrents en els països subdesenvolupats que en els països desenvolupats.

Avui dia, els nascuts en l'any 1945 i següents, estan ara entrant en el grup dels adults majors. Això crea tensions, que augmenten els pressupostos de la seguretat social i la població activa s'estaria adaptant a aquesta nova situació, que encara té una aptitud estereotipada de prejudicis, visible en la reducció del presumpte problema a Política social de Seguretat social i més Residències. Però la incipient nova Sociologia de la tercera edat,Projectes actuals sobre la condició humana de persones majors, té altres dimensions : considerar a aquestes persones com un grup cultural en una estratificació de la població per grups d'edat, Igualtat de tracte. Igualtat de Drets, però això en la pràctica es pot traduir pobrament o només en un interessant segment de consumidors i de clientela política, que de nou és *reduccionista, doncs assumeix homogeneïtat, a més l'exclusió del mercat laboral remunerat no lleva la seva inclusió en activitats típiques del voluntariat, comissions municipals, residències, centre social, biblioteques i altres institucions amb enfocament comunitari, *asociacionista i participatiu com persona i ciutadà, Shanas (1968 i 1977), amb el concepte de la 'construcció social de la tercera edat' contra conceptes discriminants, que com símbols i sentiments poden ser canviats, Butler (1975 i 1980), removent cap a endavant la nova edat i això és obvi amb un enfocament de *interaccionismo simbòlic, *Henslin (2000), i mantenir-se actiu és la 'Teoria de l'Activitat', amb perspectiva *funcionalista, per a ser útil i més feliç. Finalment hi ha altre punt de vista de conflictes intergeneracionals i de la seva solució en relleus de cohortes.

La tercera edat ho estudien la Geriatria i la Gerontología des de punts de vista de Qualitat de vida i fonaments científics. Una Tecnologia social s'ha desenvolupat com suport i industrialització d'avanços científics.

El tema de la *senectud com preparació per a la vellesa va preocupar a Plató (s. -V)en 'La República' i Ciceró (s. -II) en 'De Senectude' són sengles escrits en l'ontologia de les categories d'edats, que s'ha configurat al voltant de maneres de ser, relacionats amb el decurs mateix de la vida personal. Hi ha *parágrafos que en l'essencial són idèntics en ambdós autors. Internet és un elogi al pensament de Ciceró. Les diferents denominacions senectud, vellesa, majors, segona joventut, tercera edat, 'sèniors', ', tenen el propòsit d'oblidar prejudicis.. També els estudis sociològics han assignat prioritats al tema i que *varian en les diferents societats i èpoques a l'una d'Habitatge, Salut i Transports, que són algunes de les necessitats primàries i en alguns casos Alimentació. També hi ha abús dels majors com discriminació per edat en els ambients laborals. Hi ha una consideració a afegir sobre 'estar actiu' o de les aficions pensades amb un disseny universal, que substituïxen als treballs en els majors i que també poden ser projectades des de molts anys abans, per exemple : la lectura com recurs i com afició, que si no ha estat ja utilitzada en la joventut i edat adulta, difícilment serà utilitzada molt després. Que temes consideren prioritaris les persones en general i *cuales ho són per als majors són qüestions diferents. Prevalen els temes vitals i no volen que estiguin absents tampoc els propis del seu grup social de persones majors, com cultura diferent i igualment amb una diferent actitud al que és nivell de vida. És molt sensible al lloc en la nova societat dels majors per la pèrdua de la família extensa i l'adveniment de la família nuclear o només de parella, amb pocs fills. Ho és també la seva capacitat de maniobra per l'augment de rendes i conseqüent independència dels futurs majors, per l'augment de la classe mitja.

El Dia Internacional de les Persones d'Edat se celebra el 1 d'octubre.ca:Vellesa