[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vasco da Gama - Viquipèdia

Vasco da Gama

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre el navegant portuguès. Per a altres significats, vegeu «Vasco da Gama (desambiguació)».
Vasco da Gama
Vasco da Gama

Vasco da Gama (o Vasco de Gama) (Sines, Portugal, 1469 - Cochin, Índia, 1524) Navegant portuguès. Nascut en el si d'una família noble. Va ser el primer europeu que va arribar a l'Índia a través del cap de Bona Esperança.

L'any 1497 el rei Manuel l'Afortunat li va confiar el comandament d'una flota de quatre navilis que tenia com a objectiu obrir una ruta per mar a les illes de productores d'espècies. Amb això es pretenia equilibrar l'avantatge que el descobriment de Cristòfor Colom havia ofert a Castella i completar la tasca iniciada pel rei Enric el Navegant. L'expedició va salpar amb el projecte de vorejar la costa africana fins a arribar al cap de Bona Esperança i continuar rumb est, per a obrir intercanvis comercials i arrabassar als àrabs el tràfic mercantil. Al març de 1498 l'expedició va entrar en contacte amb algunes comunitats indígenes que comerciaven amb l'Índia, i dos mesos després van abordar el nord de Calicut, finalitzant el periple que va portar a Vasco da Gama a completar el descobriment de la ruta marítima fins a l'Índia. Per primera vegada un estat europeu (Portugal) entrava en contacte directament amb la civilització índia, esdeveniment fonamental per al decurs de la història. A finals d'agost de 1499, precedit per un dels navilis de l'expedició, Vasco da Gama va tornar a Portugal, permetent amb la seva gesta un èxit comercial sense precedents, que determinaria en gran manera el pròsper benefici comercial que anava a desenvolupar-se a partir de llavors.

En 1502, el navegant va tornar a fer-se a la mar, aquesta vegada al comandament d'una flota de vint navilis, que van sentar les bases de l'imperi colonial portuguès en apoderar-se de Quiloa (Kilwa) i Sofala, a Moçambic. Va derrotar els àrabs i eliminar bona part de la seva influència a l'Índic, instaurant l'hegemonia marítima portuguesa en aquell oceà, construint en Cochin la primera factoria portuguesa a Àsia. De tornada a Lisboa, en 1503, va romandre allunyat de la navegació durant quasi vint anys, fins que va ser nomenat virrei de l'Índia en 1524, lloc on va morir poc després de la seva arribada.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Vasco da Gama