[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Valentina Tereixkova - Viquipèdia

Valentina Tereixkova

De Viquipèdia

Valentina Tereixkova
Valentina Tereixkova

Valentina Vladímirovna Tereixkova (en rus: Валенти́на Влади́мировна Терешко́ва), nascuda el 6 de març de 1937 és una cosmonauta russa retirada i la primera dona en sortir a l'espai exterior a bord de la càpsula Vostok 6 el 1963.

[edita] Biografia

Nasqué a Bolxoie Maslennikovo, un petit poble de la província de Iaroslavl. Després de l'escola, va treballar en una factoria de rodes i, després, va estudiar enginyeria. També es va entrenar com a paracaigudista a l'aeroclub local. El 1962 va ser seleccionada per formar part del cos femení de cosmonautes de la Unió Soviètica. De quatre mil sol·licituds presentades, es van seleccionar a cinc dones: Tatiana Kuznetsova, Irina Soloviova, Zhanna Ierkina, Valentina Ponomareva, i Valentina Tereixkova. Tereixkova fou considerada una candidata particularment valuosa gracies, principalment, al seu passat proletari i a que el seu pare morí lluitant contra els nazis com un heroi de guerra.

El 16 de juny de 1963 va viatjar amb la càpsula Vostok 6 i va esdevenir la primera dona i la primera civil en volar a l'espai. El seu callsign (o codi de vol) fou txaika (en català: gavina, en rus: ча́йка). Encara que hi havia plans per a enviar més dones a l'espai, van passar 19 anys fins que la segona dona, Svetlana Savitskaia, va volar de nou a l'espai exterior. Cap de les altres quatre membres del grup de cosmonautes de Tereshkova va volar mai.

Càpsula Vostok
Càpsula Vostok

Després del seu vol, va estudiar a l'Acadèmia de les Forces Aèries Zhukovski i es va graduar com a enginyera cosmonauta el 1969. Aquell mateix any, el grup de cosmonautes femení es va dissoldre. El 1977 va rebre el doctorat en enginyeria. Degut a la seva prominència, va ser escollida per varies posicions polítiques: del 1966 al 1974 al Presidium del Soviet Suprem, del 1969 al 1991 va estar al Comitè Central del Partit Comunista. El 1997 es va retirar de les forces aèries i del cos de cosmonautes per ordre presidencial.

El 3 de novembre de 1963 es va casar amb el també cosmonauta Andrian Nikolaiev (1929-2004) amb el que van tenir la seva única filla, Elena, el 1964. Es va divorciar del seu primer marit el 1982 encara que el matrimoni ja s'havia degradat des de molt temps abans. El seu segon marit, el Dr. Xapoixnikov, va morir el 1999.

Valentina Tereixkova va ser nomenada Heroïna de la Unió Soviètica, la màxima condecoració concedida per l'URSS. També va ser condecorada amb l'Ordre de Lenin, l'Ordre de la Revolució d'Octubre, diverses medalles i varies condecoracions estrangeres. També ostenta el títol d'Heroïna del Treball Socialista de Txecoslovàquia, Heroïna del Treball de Vietnam i Heroïna de Mongòlia. El cràter Tereixkova del revers de la Lluna porta el seu nom en honor seu.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Valentina Tereixkova