[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vabalat - Viquipèdia

Vabalat

De Viquipèdia

Vabalat (Vabalathus), de nom complert Lucius Julius Aurelius Septimus Vabalathus Athenodorus, fou rei de Palmira. El seu nom àrab era Wahb Allat (وهب اللات) o regal de la deessa (la deessa Allat s'identificava amb Atenea, i per això Athenedorus).

El seu pare Odenat va morir el 267 assassinat pel seu cosí o nebot Meoni (Maeonius) potser amb coneixement de la seva muller Zenòbia, i el va succeir el seu fill Vabalat (rex consul imperator dux Romanorum, "il·lustre rei de reis" i corrector totius orientis) sota regència de la esmentada Zenòbia. Trebel·li Pol·lió diu que Zenòbia va exercir la regència en nom (també) dels fills Herennià i Timolau que potser eren els seus germans petits.

Les monedes o medalles que s'han trobat porten la inscripció IMP. C. VABALATHUS AUG. o ΑΥΤ.ΟΥΑΒΑΛΛΑΘΟΞ.ΞΕΒ, i la imatge i títols d'Aurelià al revers. Algunes monedes porten altres signes o paraules el significat de les quals no és prou clar, per exemple VABALATHUS. VCRIMDR (abreviació de significat desconegut) o ΑΥΤ.ΞΡΩΙΑΞ.ΟΥΑΒΑΛΛΑΘΟΞ.ΑΘΗΝΟΥ, Α.ΞΡΙΑΞ.ΟΥΑΒΑΛΛΑΘΟΞ.ΑΘΗΝΥ" o ΑΥΤ.Κ.ΟΥΑΒΑΛΛΑΘΟΞ.ΑΘΗΝΟ.ΞΕΒ. Una moneda mostra dos caps coronats de llorers, un d'un home amb barba i l'altre d'un noi amb la llegenda: ΑΥΡΗΛΙΑΝΟΞ.ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΞ.

Inicialment Valerià va reconèixer a Vabalat ja que es volia ocupar de l'Imperi Gal. Després Vabalat i la seva mare van agafar el títol d'augusts.

Aurelià va conquerir Palmira el 272 i 273. Vabalat i la seva mare foren portats a Roma. Segons Zòsim, Vabalat va morir camí de la capital imperial.